Acasă Stirile zilei Social PUTEREA DIVINA: In ce s-a transformat fosta CAZARMA sovietica de la Silistea...

PUTEREA DIVINA: In ce s-a transformat fosta CAZARMA sovietica de la Silistea Gumesti, judetul Teleorman! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Armata sovietica s-a retras din Romania in anii 60 lasand in urma cateva baze militare pentru vajnicii soldati ai marelui frate de la Rasarit.

Asa s-a intamplat si la Silistea Gumesti, in judetul Teleorman. Fosta baza sovietica a luat insa in zilele noastre o destinatie neasteptata si cumva paradoxala: s-a transformat in manastire. In care se spune ca au loc si minuni. Despre ele, dar despre si viata de zi cu zi a calugarilor, intr-un astfel de loc, aflati dintr-un reportaj semnat Gheorghe Preda. Imagine, Daniel Stefan.

La iesirea din comuna Silistea Gumesti, in judetul Teleorman, in mijlocul unui cimp pustiu, se afla ruinele unei baze militare sovietice. Construita in anii 50, cazarma a fost folosita pentru gazduirea soldatilor Marelui Frate de la rasarit.

Avea pe teritoriul ei cladiri in care se aflau dormitoare, sali de mese, zone de instructie, dar si incaperi vaste unde era gazduita tehnica militara.

In anii 60, dupa retragerea armatei sovietice de ocupatie, o parte din complexul de aici a fost folosit pentru o casa de copii. Din cauza conditiilor neprielnice insa, si acest proiect a fost abandonat.

In 1998, la doi ani dupa ce a luat fiinta Episcopia Alexandriei si Teleormanului, statul atribuie cladirile parasite, noii manastiri Sfintul Pantelimon iar sarcina construirii acestui sfint lacas revine parintelui Antonie Lita, actualul staret al sfintului locas.

Intrat in viata monahala la virsta de 18 ani, parintele Antonie a slujit, inainte de a veni aici, timp de 16 ani, la Manastirea Crasna si a fost staret al Manastirii Malaiesti.

In septembrie 1998 , cind parintele Antonie a venit aici insotit de 15 calugari, au gasit ziduri darimate si mucegaite, iar curtea era plina de spini si gunoaie.

Au luat constructia de la zero, stiind ca minunile se intimpla doar daca sint cladite pe o credinta fara margini. Sa cladesti un lacas al Domnului pe locul Antihristului tine, cumva, de un paradox tragic.

Te poti ruga insa oriunde, daca ai credinta, pare sa fie morala acestui lacas. Si faptele calugarilor de aici o demonstreaza cu prisosinta.

Biserica unde se tin slujbele a fost improvizata in fostul dormitor al soldatilor rusi, in vechile cladiri administrative sunt acum chiliile calugarilor, iar grajdurile manastirii sint gazduite de fosta sala de antrenament a bazei militare.

Sursa: realitatea.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos