Acasă Stirile zilei Omenirea a primit un MESAJ de la 800 de milioane de km...

Omenirea a primit un MESAJ de la 800 de milioane de km de TERRA: „Salutare, catre lumea intreaga!” VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sonda spatiala Rosetta s-a „trezit” dupa 31 de luni de hibernare, si se pregateste pentru intalnirea cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko. Sonda lansata in spatiul cosmic in 2004.

Inainte de setarea sondei spatiale pe modul „hibernare”, in iunie 2011, intrucat aceasta nu dispunea de lumina suficienta pentru alimentarea cu energie, oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) au programat „trezirea” interna a Rosettei pentru data de 20 ianuarie 2014, la ora 10.00 GMT.

Insa a fost nevoie de un interval de peste opt ore pentru finalizarea manevrelor automate de reactivare a sistemelor de bord, inainte ca sonda, situata la peste 800 de milioane de kilometri de Terra, sa emita primul semnal.

Primul semnal emis de Rosetta, dupa doi ani si jumatate de hibernare, a fost receptionat de o statie NASA situata in Goldstone, Statele Unite ale Americii, la ora 18.18 GMT, fiind confirmat de Centrul european de operatiuni spatiale al ESA (ESOC), din orasul german Darmstadt.

Mesajul a fost intampinat cu mare entuziasm la ESOC si a fost „tradus” imediat pe contul de Twitter al sondei prin urmatoarele cuvinte: „Salutare, catre lumea intreaga!”.

Cu ajutorul sondei Rosetta, ESA isi propune sa descifreze evolutia sistemului solar, de la geneza acestuia, prin intermediul analizarii cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, pe care trebuie sa o intalneasca in cursul acestei veri, pentru a calatori in spatiu cu aceasta, pana la sfarsitul anului 2015.

Cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko este un bulgare de gheata, cu un diametru de patru kilometri.

Dar, dupa trezirea cu succes din hibernare, oamenii de stiinta trebuie sa verifice mai intai starea tehnica a sondei, astfel incat cele 11 instrumente ale navetei spatiale si cele 10 instrumente cu care este prevazut modulul Philae sa poata fi activate pentru studierea cometei.

„Vom fi foarte ocupati in lunile urmatoare, in vederea pregatirii sondei si a instrumentelor sale, pentru provocarile operationale pe care le presupune studierea prelungita si in profunzime a unei comete despre care, pentru moment, nu stim decat foarte putine”, a precizat Andrea Accomazzo, responsabil cu operatiunile misiunii.

Urmatoarea etapa esentiala a trezirii din hibernare va fi reactivarea, din 28 martie, a modulului Philae, in vederea amplasarii acestuia pe cometa, o premiera in istoria cercetarii spatiale, conform CNES, Agentia spatiala franceza.

Sonda va orbita la o distanta de cateva sute de kilometri in jurul cometei 67P/TG, pe care va incepe sa o studieze, in cautarea unui loc propice de fixare pentru modului Philae, cu o greutate de 100 de kilograme, care ar trebui sa se prinda de bulgarele de gheata pe 11 noiembrie 2014.

Aceasta misiune de „arheologie spatiala” si-a luat numele de la Rosetta (un fragment de stela pe care a fost gravat un text in trei limbi diferite), piatra care l-a inspirat pe Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene, la inceputul secolului al XIX-lea.

Sursa: mediafax.ro