Acasă Stirile zilei PUBLICATIE GERMANA: Udrea, Ioan Rus si Gerhard Schroder, implicati in DOSARUL EADS!

PUBLICATIE GERMANA: Udrea, Ioan Rus si Gerhard Schroder, implicati in DOSARUL EADS!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Publicatia Huffington Post din Germania a scris despre afacerea EADS Romania, jurnalistul Vlad Georgescu vorbind despre implicarea in semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, dar si a ministrului Ioan Rus.

 

Huffington Post mai scrie ca procurorii DNA ar putea cere, saptamana viitoare, aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri implicati in negocierea si semnarea contractului.

Jurnalistii scriu ca in afacerea EADS Romania s-au implicat mai multi oameni de afaceri importanti, dar si demnitari din Germania.

„Pe langa firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers si Microsoft, in aceasta afacere apar si nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hornbach, Ion Tiriac si Klaus Mangold, alaturi de cel al candidatei la presedintia tarii Elena Udrea”, relateaza huffingtonpost.de, citat de Digi 24.

Din textul articolului reiese si modul in care aceste persoane ar fi acordat sprijin pentru ca statul roman, prin Ministerul de Interne, sa semneze un contract pagubos: „Cercetarile DNA, initiate dupa ce obtinuse informatii din partea FBI, deschid problema implicarii lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold si Ion Tiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul ca in acea perioada purtasera mai multe runde de discutii la nivel guvernamental la Bucuresti”, relateaza publicatia online.

Ce inseamna contractul EADS:

Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor „intelegeri ascunse” legate de subcontractanti, cu rolul de a „derula mitele”, care ajungeau la persoane din conducerea Ministerului de Interne, scrie agentia Mediafax, care citeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.

Surse judiciare au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac verificari cu privire la Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare totala de 734 de milioane de euro.

Conform acelorasi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar in termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a si fost predat partii romane, care a efectuat o plata de 430.000 de euro catre Bearing Point.

„Exista indicii in sensul ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera. In baza studiului pus la dispozitie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea data a decis achizitia SISF prin negocierea cu sursa unica, si anume cu firma EADS in Germania”, sustin sursele.

Pe de alta parte, mai spun aceleasi surse, intre 2003 si 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI si EADS, ca unicul producator oficial, i s-a permis acestuia sa fie la curent cu absolut toate informatiile si discutiile din cadrul intalnirilor.

Continuarea pe hotnews.ro!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos