Acasă Sanatate Protejeaza mucoasa gastrica si stimuleaza functia biliara! Proprietatile medicinale ale plantei „Coada-soricelului”

Protejeaza mucoasa gastrica si stimuleaza functia biliara! Proprietatile medicinale ale plantei „Coada-soricelului”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Coada-soricelului este cunoscuta ca regina plantelor medicinale, fiind utila in dureri menstruale si tulburari gastrice Comisia Germana E, organism care evalueaza siguranta si efectele plantelor medicinale.

Cu zeci de substante cu proprietati medicinale, coada-soricelului este una dintre cele mai utilizate remedii in tratarea unor afectiuni diverse. Cu asa o reputatie, nu este de mirare ca a fost numita „regina plantelor medicinale”.

Usor de recunoscut dupa florile albe grupate in forma de umbrelute, coada-soricelului (Achillea millefolium) se intalneste pe pajisti, in luminisuri de padure si pe marginea drumurilor. Originara din Europa, Asia si America de Nord, aceasta planta este intalnita in toate regiunile cu clima temperata din lume.

Remediile din coada-soricelului sunt cunoscute inca din antichitate, cand erau folosite pentru tratarea plagilor sangerande si a ulceratiilor. In scop terapeutic se utilizeaza florile, care se recolteaza in perioada de inflorire, de la mijlocul verii si pana toamna. Este bine ca florile sa fie culese atunci cand este soare, pentru ca atunci cantitatea de uleiuri volatile este mai mare, prin urmare, efectele benefice ase plantei sunt potentate.

Printre substantele care confera plantei efecte terapeutice se numara taninul (astingent, cicatrizant, antiseptic), betaina (benefica pentru muschi), cineolul (antiseptic, expectorant, vermifug, stomahic), azulenul (antispasmodic, astringent, antiinflamator), flavonoidele si derivatii acidului salicilic (care actioneaza contra febrei si durerii).

Utila in dureri menstruale si tulburari gastrice Comisia Germana E, organism care evalueaza siguranta si efectele plantelor medicinale, recomanda folosirea remediilor din coada-soricelului in caz de pierderea poftei de mancare, in indigestie (mai ales in tulburarile spastice precum crampele si colicile) si in durerile menstruale.

Remediile din coada-soricelului au efect protector asupra mucoasei gastrice si a ficatului si stimuleaza functia biliara (poate sa creasca de pana la patru ori cantitatea bilei). Planta poate calma mucoasa anorectala (ceea ce o recomanda in boala hemoroidala), fiind, de asemenea, de ajutor in enterocolite, in balonare, enterocolita, gastrita, hemoragii, anexita, cistita, raceala si gripa.

Sursa: ziuadecj.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos