Persoanele fizice interesate sa achizitioneze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Rabla) pot merge, incepand din 8 aprilie, la dealerii auto si, ulterior, sa-si caseze masinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.

Pentru editia din acest an a Programului Rabla, lansat oficial cu doua luni mai devreme decat in 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice si institutii publice. In cazul acestora din urma, ultimele estimari arata ca programul va incepe dupa 20 aprilie.

Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guvernamental, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani isi vor putea achizitiona, in 2014, o masina noua prin programul Rabla pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima data cand voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie alocate electronic in sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, la fel ca si anul trecut.

Pentru editia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program.

Procedura prevede ca persoana fizica interesata sa cumpere o masina noua prin Programul Rabla sa mearga la dealerul auto pentru a se inscrie in sistemul national. In termen de cinci zile lucratoare, AFM urmeaza sa valideze datele inscrise de solicitant, iar in decurs de 30 de zile acesta trebuie sa-si radieze masina veche din circulatie si sa semneze un contract de vanzare-cumparare cu dealerul de la care achizitioneaza un autovehicul nou. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul valoric se intoarce in baza nationala, iar persoana fizica/juridica pierde dreptul de a mai cumpara o masina noua pe baza acelui document.

Pe de alta parte, posesorul unei masini vechi eligibile pentru ‘Rabla’ poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi cand se prezinta la dealerul auto si pe baza unei declaratii semnate pe propria raspundere.

In vederea stimularii achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 de lei in urmatoarele situatii: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.