Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor parasesc Romania. Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care trateaza cancerele au anuntat ca renunta la autorizatia de punere pe piata din motive comerciale. Dovada e in imaginile de mai jos

Scrie negru pe alb in notificarile producatorilor ca motivul pentru care renunta sa mai aduca aceste medicamente in romania e motivul comercial. Guvernul PSD-ALDE a anuntat cu mandrie la inceputul lunii ca a scazut pretul medicamentelor cu 35 la suta, asa cum a promis in campania electorala. In ciuda faptului ca pacientii, medicii si producatorii au incercat din rasputeri sa-i convinga pe liderii PSD (Ministerul Sanatatii) ca masura e ucigasa, ca notiunea “medicamente si mai ieftine” va inseamna pentru pacientul roman “fara medicamente”, scrie Paula Rusu pe blog.

Impactul va fi devastator

Masura se dovedeste ucigasa pentru bolnavii de cancer din Romania.

– Impactul va fi devastator pentru ca toti pacientii cu cancer iau cel putin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi facute pentru ca medicamentele astea sunt standarul terapeutic oriunde in lumea asta, nu ai cu ce sa le inlocuiesti. Standarul inseamna tratament testat care si-a dovedit eficienta. Epirubicina, Irinotecanul sunt de neinlocuit de 20 de ani, o spune doctorul Catalin Costovici, medic primar oncolog.

– Mai este o lista de tratament al cancerelor de la copii care va fi notificata in scurta vreme. Vestea mi-o da Cezar Irimia, presedintele Asociatie Pacientilor cu Cancer care completeaza: medicamentele care nu au inlocuitor vor duce la scheme de tratement incomplete si mai nou medicii nu vor sa faca scheme de tratament incomplete pentru ca pot fi acuzati de malpraxis.

“Urmeaza retragerea medicamentelor pentru cancerele la copii”

– Sunt citostatice uzale care nici nu sunt foarte scumpe si probabil ca asta e motivul pentru care producatorii nu mai aduc asa ceva. Mi-ati spus de Epirubicin, pai medicamentul asta e prima linie de tratament in cancere mamare, gastrice. Irinotecanul e pentru cancerele de colon, pancreas, Romustinul pentru tumorile cerebrale. Unul dintre ele Sufentanyl este o medicatie impotriva durerii pentru cei aflati din faza terminala. Irinotecanul, Ciclofosfamida, Capecitabina, Romustinul, noi le folosim de zeci de ani in tratarea cancerului cu succes, s-au demonetizat strict material din punct de vedere al valorii financiare si atunci producatorii nu le mai aduc fiindca nu sunt rentabile dupa ce au mai taiat 35% din pretul lor si asa mic. Completeaza medicul onclog Costovici.

– Medicamentele au fost retrase din cauza taierii pretului cu 35%. Cine are bani, copii, relatii sa cumpere medicamentele din strainatate va supravietui. Cine nu, adica marea majoritate, peste 85%, renunta la tratament, renunta la viata, spune Cezar Irimia.

– Din cauza unor politici tembele, politica medicamentului in Romania a fost dezastruoasa pentru ca a contat numai pretul si atunci s-a tot dus in jos pana cand am ajuns aici. Spune medicul la usa caruia vin zilnic zeci de pacienti diagnosticati cu diverse forme de cancer.

Vinovat de ceea ce se intampla e Ministerul Sanatatii! Numarul pacientilor in tratament, nou depistati cu cancer sunt cam 110 mii de pacienti. Marea majoritate sunt in tratament cu scheme care cuprind aceste medicamente, completeaza Cezar Irimia.

Producatorii au anuntat la jumatatea lunii martie ca nu mai aduc medicamantele pentru tratarea cancerelor. Ministrul Sanatatii stie in ce scenariu de groaza au intrat pacientii de cancer in special, dar nu numai ei. Stie de aproape o luna de zile, de pe 13 marie!!!!

Declaratia facuta acum doua zile de premierul Sorin Grindeanu arata ca bolnavii de cancer nu intra in prioritatile guvernului PSD-ALDE.

“Acest Guvern si eu personal ne asumam sa rezolvam problema accesului la tratament al romanilor, o data pentru totdeauna. Nu vom merge sa le aducem medicamente cu rucsacul si nici nu vom recurge mereu la solutia extrema a achizitiilor speciale. Dar pentru a reusi avem nevoie de ajutorul dumneavoastra, al industriei. Vrem sa veniti alaturi de noi, sa ne ascultam reciproc si sa gasim solutii. Sa-i ascultam pe medici si pe pacienti si sa le intelegem nevoile. Nu vom reusi decat daca lucram impreuna. Solutia fostului Guvern la problemele sanatatii a fost sa faca un site unde romanii sa se poata plange de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitand sa si rezolve problemele lor. Daca asta este solutia la aceste probleme, sa nu ne miram ca suntem in aceasta situatie”

Conform estimarilor Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, realizate in lipsa unui registru national de cancer, in Romania traiesc astazi aproximativ 1 milion de bolnavi de cancer. Cancerul de plamani este cel mai frecvent tip de cancer in Romania, urmat de cel colorectal, de san, de prostata si de col uterin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.