Instabilitatea atmosferica si valorile termice in scadere vor fi principalele caracteristici meteorologice in urmatoarele doua saptamani, la nivelul intregii tari, astfel ca probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata aproape in fiecare zi, in special pe 11, 13, 14, 20 si 21 aprilie, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabila pentru perioada 11 – 24 aprilie, si publicata luni.

In Banat, in primele trei zile, temperaturile vor creste treptat, iar vremea va deveni calda, cu medii ale maximelor de pana la 24 de grade. Pana la sfarsitul saptamanii, desi valorile termice se vor mentine usor peste cele normale din punct de vedere climatologic, tendinta lor va fi de scadere. Din 20 aprilie, vremea va fi caracterizata de temperaturi diurne sub cele obisnuite si care se vor situa, in medie, intre 15 si 17 grade. Regimul termic nocturn nu va suferi modificari semnificative, iar minimele se vor incadra, in medie, intre 6 si 10 grade. Pe parcursul intregului interval, pe spatii restranse sunt posibile ploi slabe, trecatoare. Exceptie va face ziua de 14 aprilie, cand va ploua pe arii extinse si se vor cumula cantitati mai importante de apa.

In Crisana, in prima saptamana de prognoza, temperaturile diurne vor oscila de la o zi la alta, in medie intre 16 grade si 22 de grade, cu cele mai scazute valori in 11 aprilie si cele mai ridicate in 13 aprilie, iar temperaturile nocturne vor fi cuprinse intre 7 si 10 grade. Din 18 aprilie vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca, la sfarsitul intervalului se vor inregistra, in medie, maxime de 14 — 15 grade si minime de aproximativ 4 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in fiecare zi, dar in 13 si 14 aprilie cantitatile de apa vor fi mai insemnate, iar ploile se vor semnala pe arii extinse.

In Transilvania, temperaturile diurne vor creste in primele trei zile, in medie, de la 14 la 20 de grade, apoi vor scadea cu 3 — 4 grade, dar in week-end maximele vor reveni la valori mai mari decat cele normale in aceasta perioada. in a doua saptamana de prognoza vremea se va raci treptat, astfel ca, in 23 si 24 aprilie, in orele pranzului se vor inregistra, in medie, 14 grade. si tendinta regimul termic mediu nocturn este de scadere, de la 8 grade in primele nopti, la aproximativ doua grade Celsius, la sfarsitul intervalului. Averse pe arii extinse vor fi in jurul datelor de 11 si 14 aprilie, cand sunt posibile cantitati mai importante de apa si, din nou, dupa data de 20 aprilie. in restul intervalului, ploile slabe vor fi posibile izolat.

In Maramures, valorile termice medii diurne vor oscila, in prima saptamana de prognoza, intre 16 si 20 de grade, apoi acestea vor incepe sa scada, astfel ca, spre sfarsitul intervalului, se vor situa sub limitele climatologice specifice perioadei, adica in jurul a 14 grade. Regimul termic nocturn se va mentine relativ stationar, la 8 — 9 grade, pana joi, 14 aprilie, apoi temperaturile minime vor scadea spre 4 grade, valoare in jurul careia acestea vor oscila pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in fiecare zi, dar cu precadere in 11, 13 si 14 aprilie, atunci cand va ploua pe arii extinse si se pot aduna cantitati mai importante de apa.

In Moldova, la inceputul intervalului, temperaturile diurne vor creste, in medie, de la 15 pana la 22 de grade, valori peste cele normale in aceasta perioada. in 15 aprilie maximele scad, in medie, cu 6 grade, dar in week-end vremea va redeveni calda, cu circa 20 de grade in timpul amiezii. in a doua saptamana de prognoza vremea se va raci treptat, iar incepand din 22 aprilie se vor inregistra, in medie, 14 grade. Regimul termic mediu nocturn este in scadere treptata, de la 10 grade in primele nopti, pana la 4 grade la sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a averselor, pe arii extinse si insemnate cantitativ, va fi ridicata in jurul datelor de 11 si 14 aprilie. Ploi slabe, de scurta durata, pot sa apara si in restul intervalului.

In Dobrogea, pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, temperaturile maxime se vor incadra, in medie, intre 15 si 20 de grade, cu cele mai scazute valori la inceputul si sfarsitul intervalului si cele mai ridicate in 13, 14 si 17 aprilie. Temperaturile nocturne nu se vor modifica semnificativ in prima saptamana, cand se vor situa in jurul a 11 grade, apoi vor incepe sa scada, astfel ca in 24 aprilie se vor inregistra in medie, 7 — 8 grade. Vor fi averse pe spatii extinse si moderate cantitativ, in 11 aprilie si in intervalul 14-15 aprilie, dar ploi slabe, de scurta durata, pot sa apara si in celelalte zile ale intervalului de prognoza.

In Muntenia, la inceputul intervalului, regimul termic diurn va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada, apoi vremea va deveni calda, indeosebi in zilele de 13, 14 si 17 aprilie, cand se vor inregistra, in medie, maxime de 23 de grade. Din 18 aprilie, vremea va intra intr-un proces de racire, iar valorile termice medii se vor situa sub cele climatologice specifice in ultima decada a lunii aprilie, urmand a fi in jurul a 16 grade. in ceea ce priveste temperaturile minime, acestea se vor incadra, in medie, intre 8 si 10 grade in prima saptamana, apoi vor scadea pana la 5 grade, la sfarsitul intervalului. Averse pe arii extinse vor fi in ziua de 11 aprilie, cand se vor cumula si cantitati mai importante de apa, dar si in 14 aprilie si dupa data de 21 aprilie. in restul intervalului ploile slabe vor fi posibile izolat.

In Oltenia, in primele trei zile ale intervalului de prognoza, temperaturile vor creste treptat, iar vremea va deveni calda, cu medii ale maximelor de pana la 24 de grade. Ulterior, desi vor fi variatii de la o zi la alta, valorile termice se vor mentine usor peste cele normale din punct de vedere climatologic, pana la sfarsitul primei saptamani. Din 21 aprilie, vremea va fi caracterizata de temperaturi diurne sub cele obisnuite si care se vor situa, in medie, intre 16 si 18 grade. Regimul termic nocturn nu va suferi modificari semnificative, totusi, tendinta acestuia este de scadere, in medie, de la 10 la 5 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in zilele de 11 si 14 aprilie, dar si dupa data de 20 aprilie, dar acestea vor fi, in general, slabe cantitativ.

La munte, valorile termice diurne se vor situa usor peste cele normale in prima saptamana de prognoza, cand se vor inregistra, in medie, pana la 12 — 13 grade, apoi vremea se va raci treptat, astfel ca, in 23-24 aprilie, maximele vor fi de aproximativ 6 grade. Temperaturile minime se vor mentine in general pozitive, dar din 22 aprilie se vor situa usor sub pragul de inghet in cea mai are parte a zonei montane. Precipitatii sub forma de ploaie, si doar izolat, in zona inalta, de lapovite sau ninsori, vor aparea pe tot parcursul intervalului de prognoza. in jurul datelor de 11 si 14 aprilie se vor inregistra si cantitati de apa mai insemnate.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.