Acasă Timp liber Cultura PROGNOZA ALARMANTA: Schimbarile climatice vor face sa dispara orase precum Napoli, Istanbul...

PROGNOZA ALARMANTA: Schimbarile climatice vor face sa dispara orase precum Napoli, Istanbul sau Bruges

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Schimbarile climatice si cresterea nivelului marii vor afecta in mod direct 136 de situri culturale ale patrimoniuli mondial UNESCO din cele peste 700 existente, spun autorii unui articol publicat in revista Enveromental Research Letters.

Oamenii de stiinta au analizat lista siturilor UNESCO pentru a intelege care dintre ele ar putea fi in cele din urma acoperite de ape in urma cresterii nivelului marii. Potrivit calculelor cercetatorilor, daca rata actuala a schimbarilor climatice se va mentine, de exemplu, incalzirea globala cu o temperatura medie de 3 grade Celsius, cresterea nivelului marii va ameninta in mod direct 136 de obiecte. In lista siturilor care risca sa fie acoperite de apa se afla centrul istoric al orasului Bruges, Napoli si Istanbul, Venetia, precum si Statuia Libertatii, Turnul Londrei sau Sydney Opera House.

Autorii subliniaza ca nu au tinut cont de influenta altor efecte posibile ale schimbarilor climatice, in special cresterea frecventei si gravitatii evenimentelor meteorologice extreme.

In plus, tinand seama de diferentele regionale, sub nivelul marii va ajunge 1,1% din suprafata uscata, pana la 12 tari vor pierde mai mult de jumatate din suprafata lor si aproximativ 30 de state – cel putin 10% .

In prezent, in zonele care in viitor ar putea fi pierdute ca urmare a schimbarilor climatice este casa a circa 7% din populatia lumii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos