Pustnicul Zosima a murit in octombrie 2008, la varsta de 129 de ani. Un om pe nume Ioan Baron l-a ingropat, in muntii Giumalau, intr-un loc pe care nimeni nu il stie. Exista o legenda conform careia pustnicul Zosima ar bantui si acum padurile din Muntii Rarau.

Se spune ca pustnicul si-ar fi prezis cu un an inainte moartea, nimerind data exacta. Inainte de a-si da ultima suflare, Zosima si-a sapat singur groapa, dupa care l-a asteptat pe ucenicul lui, care l-a asezat in mormant si a pus pamant peste el, potrivit adevarul.ro.

Ultima dorinta a sihastrului a fost aceea de a nu-i fi pusa cruce deasupra mormantului pentru a nu sti nimeni unde este ingropat. Zosima nu a dorit sa fie deranajat de eventuali pelerini, dupa trecerea in lumea de dincolo.

Nimeni nu stie astazi unde este groapa pustnicului Zosima. Chiar se zvoneste ca sihastrul de fapt ar bantui padurile de la poalele Giumalaului, fiind descris ca fiind un batran cu parul si cu barba lunga pana la pamant.

„O sa fie mare macel in orase. O sa fie mai rau decat ti-a spus parintele Pustnic. Roaga-te sa te pazeasca Dumnezeu, ca este greu de scapat de ce o sa fie. O sa traiesti si o sa vezi. Sa te rogi lui Dumnezeu neincetat”, i-ar fi spus pustnicul Zosima ucenicului sau Ioan Baron.

Calugarul Zosima a vietuit pana in anul 1959 la Manastirea Rarau, cand a fost nevoit sa plece de acolo de frica comunistilor. Nimeni nu a mai stiut de el pana in anul 2000, spunandu-se ca ar fi murit. El se deplasa descult cu ajutorul a doua bete, nu vorbea decat noaptea si tot timpul avea prin par si barba frunze. Sihastrul nu prea manca si iarna nimeni nu stia unde se adaposteste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.