In contextul in care lucrurile se precipita intr-o posibila interventie militara in Siria, a devenit iarasi evidenta una dintre multele profetii ale Parintelui Paisie (Aghioritul). Bineinteles, profetia ar fi fost initial spusa de parintele Antonie din Sietista, care, potrivit surselor care circula pe internet, ar fi afirmat despre razboiul mondial cu putin timp inainte de cuvioasa lui adormire: „Cand va incepe din Siria … se va generaliza”.

Totusi adevarul s-a restabilit, se pare ca aceasta profetie apartine aceluiasi Parinte Paisie, caruia ii este atribuita inca o fraza care afirma categoric: „Din Siria va incepe al treilea razboi mondial! Rugati-va neincetat!”

Distrugerea orasului Damasc, capitala Siriei, ar fi fost insa prezisa de acum 2.500 de ani, cred unii crestini [este vorba despre diverse secte neoprotestante – n.n.], scrie efemeride.

Potrivit unor bloguri crestine, un fragment din Vechiul Testament vorbeste exact despre acest subiect. Este vorba despre un citat din Cartea lui Isaia, capitolul 17: “Iata, Damascul este scos din numarul cetatilor si a ramas o gramada de ruine”.

Chiar daca unii crestini cred in adevarul acestei profetii si asteapta implinirea ei, cei mai multi teologi spun ca textul nu trebuie interpretat literal. “Nu putem interpreta asa Biblia, ar fi absurd. Este un text antic si vorbeste despre evenimente din trecut. Nu putem compara acum Statele Unite cu anticul Babilon. Nu putem face astfel de conexiuni”, spune profesorul Walter Brueggmann, de la Seminarul Teologic Columbia.

Capitolul 17 din Isaia nu este singurul in care Siria este mentionata in Biblie. Iisus insusi nu a calatorit, probabil, niciodata in Siria moderna, dar apostolul Pavel, al doilea cel mai faimos lider crestin, a fost convertit la crestinism in afara Damascului.

Pe de alta parte, biserica din Antiohia, Siria (un oras aflat la aproximativ 96 de kilometri de Alep), a devenit un refugiu pentru primii crestini care au fugit de persecutie din Ierusalim, dupa ce Stefan, primul martir al crestinismului, a fost omorat cu pietre.

Regiunea siriana a dat nastere primilor teologi ai crestinismului, precum Sf. Ignatie, episcop al Antiohiei, Ioan Gura de Aur, contemporan cu Augustin si Ioan din Damasc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.