Acasă Stirile zilei Justitia Procurorul general al Romaniei si-a dat demisia! Vezi cine va conduce Parchetul...

Procurorul general al Romaniei si-a dat demisia! Vezi cine va conduce Parchetul General

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tiberiu Nitu si-a anuntat marti demisia din functia de procuror general al Romaniei, iar presedintele Iohannis a acceptat demisia procurorului general. Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marti ca va prelua interimatul la conducerea Parchetului General.

„Cu toate ca Raportul MCV valideaza rezultatele activitatii mele in fruntea Ministerului Public, la fel si datele din bilant care vor fi facute publice in cursul lunii martie, in conditiile in care numele meu si functia pe care o reprezint sunt asociate in mod artificial cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate si onoare — sa imi depun demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie”, precizeaza Nitu intr-un comunicat transmis presei.

El arata ca saptamana trecuta a fost marcata de doua evenimente importante din punct de vedere al activitatii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV si lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii in calitatea sa de procuror general.

„Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constand in lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, respectiv ‘folosirea coloanei oficiale fara drept’, doresc sa precizez cateva lucruri si sa le reiterez pe cele deja exprimate in cursul lunilor octombrie — decembrie 2015: nu am solicitat si nu am beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie; stabilirea unui anumit nivel de protectie pentru diverse categorii de demnitari si punerea in practica a masurilor de protectie sunt atributul institutiilor specializate ale statului si nu al beneficiarului protectiei; masurile de protectie asigurate procurorului general al Romaniei de catre institutiile specializate ale statului sunt proportionale cu riscurile potentiale la care acesta este expus in exercitarea anumitor atributii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevazute de legislatia in vigoare; in intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice”, declara Tiberiu Nitu.

Nitu sustine ca Raportul MCV consemneaza rezultatele bune pe care le-a avut in functia de procuror general.

„Dupa cum unii dintre dumneavoastra deja au observat, activitatea Ministerului Public si a procurorului general a fost consemnata intr-o maniera mai mult decat apreciativa in Raportul de tara, care a subliniat eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate. Nu voi insista asupra referirilor din Raportul politic, care a fost deja mediatizat si nici asupra cifrelor si indicatorilor de performanta — pe care ii veti regasi si in Raportul de bilant pentru anul 2015, ci voi mentiona doar cateva dintre aprecierile din Raportul tehnic, mai putin cunoscut pentru opinia publica, dar care este un instrument de lucru pentru practicieni”, mai afirma Tiberiu Nitu.

Astfel, spune el, Raportul tehnic arata ca procurorul general a facut din combaterea coruptiei o prioritate a activitatii sale, iar in anul 2015 Ministerul Public a instrumentat un numar mare de cazuri de mica coruptie, fiind trimisi in instanta 903 inculpati, care acopera un spectru larg de domenii, inclusiv educatie, sanatate, politie, administratia publica locala si centrala.

„Am fost bucurosi sa constatam ca Raportul a apreciat faptul ca Serviciul de indrumare si control din subordinea procurorului general face o analiza a tipologiei acestor cazuri de coruptie, pentru a stabili prioritatile in cadrul activitatilor de urmarire penala si a oferi indrumari in materie de evaluare a riscurilor. Totodata, referindu-se la problema reorganizarii parchetelor — tema legata indisolubil de situatia resurselor umane si a volumului de munca — problema prezenta in toate documentele MCV, Raportul din acest an mentioneaza propunerea pe care am facut-o in acest sens — respectiv regruparea procurorilor la nivelul tribunalului si inchiderea parchetelor la nivelul instantei de prim grad de jurisdictie — invocand si finalizarea studiului de impact care a facut obiectul unor consultari cu sistemul. Aceasta masura, precum si propria politie judiciara, in subordinea procurorului, sunt solutiile pe care le consideram necesare si de natura sa rezolve principalele probleme ale Ministerului Public”, mai spune Tiberiu Nitu.

Demisia procurorului general vine dupa ce numele sau a fost implicat in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. in dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, se arata ca procurorul general ar fi beneficiat in mod nelegal de coloana oficiala. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie — noiembrie 2015.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos