Acasă Sanatate Inventia unei romance poate revolutiona medicina! Senzorul care iti spune in sase...

Inventia unei romance poate revolutiona medicina! Senzorul care iti spune in sase minute daca ai cancer!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa 12 ani de cercetare, Raluca van Staden si sotul sau au reusit o inventie care poate revolutiona medicina. Aceasta a realizat un senzor care poate depista in doar sase minute celulele canceroase din sange. 

Acum, echipa ei lucreaza la realizarea unui aparat care va fi vandut in farmacii, cu care noi toti ne vom putea testa riscul de a dezvolta teribila maladie.

Senzorul este realizat din pasta de diamant si are marimea unui bob de orez. Introdus in sangele prelevat de la pacient, spune in doar sase minute daca are cancer gastrointestinal, ovarian, de san sau de prostata.

Senzorul Ralucai n-are valoare de diagnostic, ci doar iti atrage atentia asupra riscului de cancer. Uneori, biomarkerii apar si ca urmare a altor afectiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar, noteaza protv.

Descoperirea cancerului din sange in numai cateva minute avea sa le aduca Ralucai si sotului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur si numeroase premii speciale internationale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles si Moscova.

Recent, Raluca van Staden a primit vestea ca The Analyst – una dintre cele mai prestigioase reviste de stiinta din lume – i-a acceptat publicarea unei lucrari. Pentru cercetatori, o astfel de veste vine ca o certificare in plus a descoperirilor lor. Lumea medicala din Romania a reactionat la inventia ei: unii au contestat-o, altii au ignorat-o si doar cativa au aplaudat-o.

Pe baza markerilor tumorali, senzorul ei detecteaza aparitia celulelor canceroase inainte de a forma o turmora. Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atat de performante incat sa descopere un cancer in stadiul de pre-tumora, asa cum face senzorul Ralucai.

Si totusi, analiza ei ar putea sa ne puna pe noi toti in garda si sa ne atraga atentia asupra riscului de a dezvolta o tumora canceroasa.

Citeste mai mult aici