Speculatiile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si partidele care se opuneau respectarii acordurilor cu UE si FMI au dus la retrageri masive de fonduri de la bancile grecesti.

In zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din banci pana la 800 milioane de euro pe fondul temerilor ca o victorie a extremei stangi ar conduce la reintroducerea drahmei. In ultimele doua zile, insa, bancherii dadeau asigurari ca populatia a inceput sa aduca la banci o parte din banii depozitati acasa.

Dupa o crestere usoara in precedentele doua luni, depozitele sectorului privat in bancile din Grecia au scazut cu aproape 5% in mai, arata datele publicate vineri de Banca Centrala Europeana. Luna trecuta, depozitele au scazut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii sase ani si la aproximativ o treime sub nivelul record inregistrat in decembrie 2009.

 “Declinul depozitelor va fi afectat de mesajele care vin din Grecia si din zona euro referitoare la statutul Greciei in zona euro. Ratele dobanzilor platite de bancile din Grecia sunt destul de ridicate, deci este atractiv sa depui bani dar daca va exista riscul iesirii Greciei din zona euro, este logic ca banii vor fi scosi din sistemul bancar elen”, a explicat economistul Michalis Florentiades de la Hellenic Bank din Cipru.

In total, de la debutul crizei datoriilor suverane in 2010 si pana in prezent, bancile grecesti au pierdut depozite in valoare de aproximativ 72 miliarde de euro, sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci banci grecesti au pierdut depozite in valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank si cate 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari banci elene: National Bank of Greece, Piraeus si Alpha Bank.

Bancherii greci s-au declarat optimisti ca banii vor continua sa revina in banci in lunile urmatoare, pe fondul imbunatatirii situatiei in Grecia.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.