Primul semn al hepatitei C! Nu il neglija!

Raw Life and Style

Infectia cu virusul hepatitic C nu da simptome in primele sale faze, motiv pentru care poate ramane nedescoperita multi ani la rand. Analiza de sange specifica este singura modalitate de a descoperi daca esti sau nu infectat.

„Numeroase persoane pot duce hepatita B sau C pe picioare, fara sa stie ca sunt bolnave”, a declarat, in cadrul unei conferinte organizata de Fundatia Baylor Marea Neagra, prof. dr. Sorin Rugina, medic specialist in boli infectioase.

Oboseala, cel mai des intalnit simptom

„Cel mai obisnuit simptom este oboseala, dar este pus pe seama oboselii cotidiene”, a mai adaugat doctorul.

Conform Fundatiei Baylor, alte simptome ale hepatitei C sunt greata, durerile de stomac, pierderea poftei de mancare, durerile articulare si depresia. insa acestea nu apar la toti cei infectati cu virusul hepatiei C (VHC), iar cand apar poate fi prea tarziu.

Click pe aceeasi tema:  Ce se intampla in corpul tau daca bei zilnic un pahar de suc acidulat! Rezultatele de vor ingrozi

Nu este de mirare ca VHC este numit „ucigasul tacut”. Boala progreseaza lent, fara sa-ti dai seama si poti avea primele simptome abia la 20-30 de ani de la infectare, mai spun specialistii. Hepatita se cronicizeaza, in medie, la 10 ani de la infectare, iar dupa 20 de ani se poate transforma in ciroza, insuficienta hepatica sau cancer de ficat.

Testul de sange, singura modalitate de depistare
Uneori, singura metoda de depistare a VHC este testul de sange specific. Acesta spune daca in sangele tau se gasesc anticorpi impotriva VHC. Cand testul este pozitiv e nevoie de analize suplimentare, iar diagnosticul de certitudine se pune prin determinarea viremiei, spun specialistii fundatiei Baylor.

Click pe aceeasi tema:  Aceasta este diferenta dintre uleiurile esentiale si esentele florale!

Mai departe, urmeaza o punctie hepatica, analiza ce va oferi informatii despre tipul si gravitatea leziunilor hepatice, daca ele exista.

Poate ca atatea analize inseamna o bataie de cap, insa este singura modalitate de a sti daca esti infectata si de a primi tratamentul potrivit, care iti poate salva viata.

spre