Acasă Stirile zilei Primul pas prin care Papa unifica Biserica Catolica cu Biserica Ortodoxa! Pastele...

Primul pas prin care Papa unifica Biserica Catolica cu Biserica Ortodoxa! Pastele se va sarbatori in aceeasi zi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Papa Francisc a facut primul demers dupa declaratia istorica de unirea a celor doua bisericii din noiembrie 2014, astfel ca astazi a propus ca toti crestinii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi.

 

”Biserica (catolica) este pregatita sa stabileasca o data fixa a sarbatoririi Pastelui pentru ca toti crestinii, catolici, protestanti si ordodocsi, sa o sarbatoreasca in aceeasi zi”, a declarat Papa Francisc, informeaza Corriere della sera. ”Hristosul tau a inviat deja? Al meu o va face saptamana viitoare”, a declarat Papa sub forma anecdotica pentru a ilustra confuzia din jurul acestei sarbatori crestine, potrivit Il Messagero, citat de Russia Today. El a mai aratat ca deja a avansat propunerea Patriarhiei ecumenice a Constantinopolelui si Patriarhiei Moscovei. Catolicii si ordodocsii ceclebreaza Invierea in zile diferite pentru ca primii utilizeaza aici calendarul gregorian iar ordodocsii calendarul iulian.

Papa Francisc a lansat in noiembrie la Istanbul un apel ferm pentru unitatea Bisericilor Catolica si Ortodoxa, despartite de un mileniu, aratand ca victimele razboaielor si tinerii cer ca acest pas istoric sa fie facut.

De o importanta exceptionala in mesaj este faptul ca Papa a tinut sa sublinieze ca nu exista nici o pretentie din partea catolicilor:

„Biserica Catolica nu doreste sa impuna nici o conditie, in afara celei a profesiunii de credinta comune. Suntem gata ca sautam impreuna modalitatile prin care sa garantam unitatea necesara a Bisericii in conditiile actuale.”

Francisc si-a continuat mesajul istoric la Istanbul:

„In lumea de astazi se ridica cu putere voci pe care nu putem sa nu le auzim si care cer Bisericilor noastre sa-si asume pana la capat conditia de discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos”.

Bisericile Catolica si Ortodoxa s-au separat in 1054, cand Papa Leon al IX-lea si Patriarhul Mihail I Celularie al Constantinopolului si-au aruncat reciproc anatema.

Printre diferentele care divizeaza cele doua blocuri crestine se afla celebrul Filioque (Catolicii sustin ca Duhul Sfant din Sfanta Treime purcede din Tatal si din Fiul, in vreme ce Ortodocsii cred ca acesta purcede doar din Tatal), sau Primatul Papei (intaietatea, infailibilitatea si superioritatea fata de ceilalti episcopi).

Spre deosebire de Papa, Patriarhul Constantinopolului nu are putere reala asupra lumii ortodoxe, el avand doar un rang onorific. Bisericile ortodoxe sunt autocefale, ele nu se subordoneaza unui Primat din afara tarii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos