Acasă Stirile zilei Primul ministru al Ungariei către etnicii maghiari din România: Uniți-vă forțele!

Primul ministru al Ungariei către etnicii maghiari din România: Uniți-vă forțele!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Etnicii maghiari din România se confruntă în prezent cu o situaţie nouă şi este vremea ca ei să îşi unească forţele, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, pentru postul public de radio Kossuth.

„Le cer organizaţiilor politice ale etnicilor maghiari care activează acolo (în România) să coopereze una cu cealaltă”, a afirmat Orban.

Rivalitatea în politică este necesară, dar în situaţia actuală este nevoie de o abordare bazată pe cooperare şi unirea forţelor, a adăugat el.

Orban a apreciat că Europa trebuie să fie atentă „pentru a se asigura că viaţa nu ia o întorsătură bruscă în direcţia antagonismului etnic”.

Un nou Guvern de stânga a preluat conducerea la Bucureşti luni şi una dintre primele măsuri a fost de a împiedica deschiderea unei secţii maghiare a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş. Reprezentanţii Guvernului au afirmat că sistemul de reprezentare proporţională va fi eliminat, noul sistem urmând să se bazeze pe votul uninominal într-un singur tur. Ei au precizat, de asemenea, că legea minorităţilor va fi aprobată fără capitolul privind autonomia culturală.