Etnicii maghiari din România se confruntă în prezent cu o situaţie nouă şi este vremea ca ei să îşi unească forţele, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, pentru postul public de radio Kossuth.

„Le cer organizaţiilor politice ale etnicilor maghiari care activează acolo (în România) să coopereze una cu cealaltă”, a afirmat Orban.

Rivalitatea în politică este necesară, dar în situaţia actuală este nevoie de o abordare bazată pe cooperare şi unirea forţelor, a adăugat el.

Orban a apreciat că Europa trebuie să fie atentă „pentru a se asigura că viaţa nu ia o întorsătură bruscă în direcţia antagonismului etnic”.

Un nou Guvern de stânga a preluat conducerea la Bucureşti luni şi una dintre primele măsuri a fost de a împiedica deschiderea unei secţii maghiare a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş. Reprezentanţii Guvernului au afirmat că sistemul de reprezentare proporţională va fi eliminat, noul sistem urmând să se bazeze pe votul uninominal într-un singur tur. Ei au precizat, de asemenea, că legea minorităţilor va fi aprobată fără capitolul privind autonomia culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.