Acasă Stirile zilei Prima TARA care ar putea renunta complet la BANII LICHIZI!

Prima TARA care ar putea renunta complet la BANII LICHIZI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Suedia ar putea fi prima tara care renunta la banii lichizi, daca luam in considerare platile care se fac patru din cinci numai cu cardul, potrivit Business Insider.

Potrivit publicatiei The Local, fiecare cetatean al Suediei foloseste plata electronica de 260 de ori pe an. Sistemele de plata electronica, precum Swish, substituie nevoia de a folosi bancomate pentru bani, in timp ce, la nivel stradal, mai toti retailerii accepta plata cu cardul.

Trecerea la plata electronica ii lasa pe hoti fara ocupatie. Potrivit Asociatiei de bancheri a Suediei, doar cinci furturi din banci au fost reclamate in 2012, cea mai mica rata a Suediei din ultimii 30 de ani la acest capitol, scrie Business Insider.

In acelasi timp, doi din trei suedezi considera ca detinerea de bani lichizi este un drept fundamental al omului, iar pâna in anul 2030 nu vor putea disparea complet din sistemul suedez, a declarat profesorul asociat de dinamici industriale Niklas Arvidsson pentru The Local.

Totusi, modelul suedez nu este deocamdata o tendinta la nivel european. In Italia plata in numerar conduce in topul preferintelor, fiind metoda folosita pentru trei sferturi din totalul de achizitii.

Sursa: mediafax.ro