Prietenii sunt apropiati din punct de vedere genetic ca verisorii de gradul al patrulea, potrivit unui studiu din Statele Unite.

Acest studiu are la baza datele recoltate de Framingham Heart Study realizat in statul american Massachusetts, care a analizat aproape 1,5 milioane de markeri genetici provenind de la participantii la studiu si de la cunostintele acestora.

Autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), s-au concentrat pe un grup de 1.932 de indivizi. Ei au comparat perechi de prieteni fara legaturi de rudenie cu perechi de persoane straine unele de altele.

Indivizii apartinand aceluiasi cerc social au in comun circa 1% din totalul genelor, iar acest procent este mult mai mare decat in cazul persoanelor care nu au legaturi de prietenie intre ele.

Acest procent de similaritati genetice „este la acelasi nivel cu acela al verisorilor de gradul al patrulea”, au subliniat autorii studiului.

Chiar daca genele comune reprezinta doar 1% si procentul pare foarte mic, „pentru geneticieni, este o cifra semnificativa”, a explicat unul dintre autorii studiului, Nicholas Christakis, profesor de sociologie, biologie a evolutiei si medicina la Universitatea Yale.

„Intr-o anumita maniera, reusim, dintr-o multime de posibilitati, sa ii alegem ca prieteni pe oamenii care seamana cu familia noastra”, a adaugat el.

Cei mai multi dintre participantii la acest studiu au fost persoane caucaziene de origine europeana.

Potrivit cercetatorilor americani, aceste analize au aratat ca legaturile genetice dintre prieteni sunt mai puternice decat cele pe care specialistii s-ar astepta sa le gaseasca intre persoanele care au stramosi comuni sau la oamenii care se inconjoara de indivizi din acelasi grup etnic ca si ei.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.