Chiar daca anul trecut Romania a obtinut cea mai mare recolta de grau din ultimii opt ani, previziunile sunt ca productia de 7,4 milioane tone, va fi depasita in acest an.

 

‘Pana anul trecut ne-am plans de seceta acum ne rugam sa se opreasca ploile. Furtunile puternice au afectat culturile de grau pe mai multe sute de hectare’, a declarat vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Constantin Bazon. Cu toate pierderile de productie, ‘cea mai mare parte a productie va fi de calitate’, a apreciat Bazon, potrivit caruia continutul mediu de umiditate va fi de 12,5-13%, ceea ce va fi suficient pentru a satisface cererile autoritatilor egiptene.

 

Recoltatul graului in Romania ar urma sa inceapa saptamana urmatoare si desi Ministerul Agriculturii nu a facut niciun fel de predictii cu privire la recolta de cereale din acest an, producatorii se asteapta la o recolta comparabila cu cea din 2013.

 

De asemenea, recolta de grau din Bulgaria ar urma sa se ridice cel putin la nivelul de 4,6 milioane de tone inregistrat anul trecut, a declarat saptamana trecuta ministrul bulgar al Agriculturii, Dimitar Grekov. ‘Semanaturile s-au dezvoltat bine in toamna si in pofida ploilor si caderilor de grindina avem motive sa ne asteptam la o recolta buna’, a declarat Grekov. ‘Ar trebui sa fie cel putin la fel de buna ca cea de anul trecut’, a adaugat ministrul bulgar al Agriculturii.

 

Traderul german de cereale Toepfer estima in luna mai ca Romania va recolta in acest an o cantitate de grau de 8,26 milioane tone, in timp ce recolta din Bulgaria va creste pana la 5,17 milioane de tone.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.