Acasă Stirile zilei Bani Cum au migrat romanii de la o companie de telefonie mobila la...

Cum au migrat romanii de la o companie de telefonie mobila la alta. Ce companie e in avantaj!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Clasamentul principalilor operatori industria telecomunicatiilor din Romania, in 2014, va fi influentat decisiv de catre RCS si Telekom. Vodafone pare sa fie marele perdant.

 

Piata romaneasca este organizata ca un oligopol, cu patru mari companii detinand o cota de piata de peste 85%, in timp ce restul jucatorilor isi impart celelalte 15 procente. O astfel de structura a pietei cere si reglementarea clara a activitatii, printr-o agentie nationala specializata, pentru a asigura atat transparenta pietei, cat si tratarea corecta a utilizatorilor finali, este de parere seful RisCo.

 

‘In economia actuala, domeniul telecomunicatiilor este unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Si in Romania, liderii din acest sector se afla in topul firmelor prezente in tara noastra, atat ca cifra de afaceri, cat si ca profitabilitate. Mai mult, piata este in continua expansiune, domeniul comunicatiilor ingloband nu doar ‘clasicele’ servicii de telefonie fixa ca in trecut, ci tot mai mult telefonia mobila, transmisia de date, internetul, televiziunea etc. Majoritatea jucatorilor importanti incearca sa isi extinda operatiunile si in domenii ‘conexe’ celor in care au traditie ori s-au lansat initial, asa ca piata va continua sa evolueze in 2014, iar principalii actori vor ajunge sa ofere servicii integrate, complete. Este posibila si schimbarea locurilor in clasament in cursul anului 2014, in special pe fondul implicarii directe a actionarului german in Romtelecom si fuzionarea acestuia cu Cosmote’, precizeaza o analiza a RisCo.

 

Potrivit datelor RisCo, topul primelor 10 companii din industria telecomunicatiilor a suferit unele schimbari in 2013 fata de 2012, insa primele doua clasate au ramas Orange Romania si Vodafone Romania. Cu toate acestea, in timp ce cifra de afaceri a Orange a crescut de la 4,12 la 4,33 miliarde lei, cea a Vodafone a scazut in acelasi interval de la 3,45 la 3,3 miliarde lei. Romtelecom, care angaja in 2012 aproape 6.750 de persoane, la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde lei, nu are situatiile financiare pentru 2013 inregistrate pe site-ul Ministerului de Finante, in consecinta nu poate fi evaluata evolutia cifrelor companiei de anul trecut. In schimb, prin fuziunea cu Cosmote, este estimata pentru 2014 o cifra de afaceri in jurul a 4,1 miliarde lei, ceea ce i-ar putea aduce pozitia a doua in topul de anul viitor, daca declinul vanzarilor Vodafone va continua.

 

‘Careul marilor operatori de telecom din Romania este inchis de RCS&RDS, care, cu cei 9.374 de angajati si planurile de extindere ale managementului pe toate segmentele (televiziune, date, telefonie), la nivel regional, va pune o presiune serioasa pe ceilalti trei competitori majori. Anul 2014 poate marca schimbari importante in clasamentul primilor patru jucatori, cu RCS si Telekom (noua denumire sub care Deutsche Telekom va administra fostele companii Romtelecom si Cosmote) tintind o pozitie mai inalta, iar Vodafone in pericol de a pierde ‘podiumul”’, sustine Dragos Cabat.

 

Potrivit datelor RiscCo, Orange Romania a obtinut anul trecut o cifra de afaceri cu 5,3% mai mare fata de 2012, respectiv 4,33 miliarde lei, in timp ce profitul net s-a aflat in usoara scadere, pana la 500,8 milioane de lei. In acelasi timp, numarul angajatilor a ajuns la 2.855, in timp ce volumul creantelor s-a diminuat la 476,3 milioane lei.

 

Pe de alta parte, Vodafone si-a diminuat cifra de afaceri la 3,29 miliarde de lei, iar profitul net a scazut la 430,86 milioane lei. Volumul creantelor a crescut la 371,56 milioane lei, in timp ce numarul angajatilor a ajuns la 2.882 de persoane.

 

Pe a treia pozitie in clasament se situeaza RCS&RDS, care a obtinut o cifra de afaceri de 2,102 miliarde de lei si o pierdere de 13,78 milioane de lei, reflectand expansiunea geografica si de servicii pe care compania a avut-o in ultimul an si jumatate.

 

Cosmote a avut o cifra de afaceri in usoara crestere, de 1,96 miliarde lei, dar a inregistrat o pierdere de 24,36 milioane lei, fata de profitul anului anterior.

 

Cu o cifra de afaceri de 455,63 milioane de lei, UPC Romania s-a clasat pe locul 5, insa a inregistrat o pierdere de 257,76 milioane lei. Numarul de angajati ai companiei a ajuns la 1.641, iar creantele au insumat 128,285 milioane lei. UPC, desi are sustinerea totala a actionarilor americani, pare sa fi pierdut competitia cu RCS.

 

Alcatel Lucent Romania se pozitioneaza pe locul 6, cu o cifra de afaceri de 387,989 milioane lei, in timp ce Societatea Nationala de Radiocomunicatii se situeaza pe pozitia a 7- a cu 330,457 milioane lei. Desi beneficiaza de o pozitie ‘privilegiata’ si de monopol pe segmentul sau, SNR continua sa isi adanceasca pierderile din cauza investitiilor neprofitabile facute, precizeaza analiza mentionata.

 

Digital Cable Systems a avut o cifra de afaceri de 167,55 milioane lei si se claseaza pe locul 8. Cu 76 de angajati si o cifra de afaceri de 107,809 milioane lei, Telemobil s-a situat pe locul 9, ultima pozitie a clasamentului revenindu-i Nextgen Communication, cu o cifra de afaceri de 101,14 milioane lei.

 

RisCo este un produs online prin care companiile si institutiile financiare pot verifica rapid, eficient si automatizat capacitatea de plata si situatia financiara a clientilor lor, situatia lor juridica si de plati. RisCo este cel mai performant sistem de verificare a companiilor si permite efectuare de rapoarte individuale de firma, monitorizarea portofoliilor, precum si selectarea firmelor de interes dupa multiple criterii geografice, financiare si de stare a societatii.

Sursa: economica.net