Cap Limpede

World

Previziune sumbra! Analistii suna alarma: Anul 2018 va aduce un dezastru care poate depasi criza financiara din 2008!

La 10 ani de la criza financiara care a zguduit Planeta, o noua amenintare apare la orizont. Lumea merge inspre o serie de crize si spre o stare de „depresiune geopolitica”, in timp ce mandatul lui Donald Trump accelereaza diviziunea printre cetateni si sporeste nelinistea ordinii mondiale, avertizeaza grupul de consultanta de risc Eurasia, potrivit CNBC.

Democratiile liberale sufera un deficit de legitimitate nemaivazut de la al Doilea Razboi Mondial, iar liderii de astazi au abandonat in masa societatea civila si valorile comune, spune grupul Eurasia in evaluarea anuala asupra celor mai mari pericole geopolitice.

Toate aceste evolutii deschid usa pentru un eveniment major care ar putea zgudui economia globala si pietele.

„in cei 20 de ani de cand functionam prin intermediul Eurasia Group, mediul global a avut multe suisuri si coborasuri. Dar, daca ar trebui sa alegem un an pentru o mare criza neasteptata – echivalentul geopolitic al crizei financiare din 2008 – se pare ca 2018 ar putea fi acel an”, spune presedintii Eurasia Group, Ian Bremmer si Cliff Kupchan.

Puterea globala a Statelor Unite se risipeste incat filozofia lui Trump de suprimare si unilateralism raspandeste incertitudine si confuzie atat printre aliati, cat si printre rivali, transmite grupul.

Lumea are nevoie de lideri care ar fi capabili sa conduca prin aceasta criza, dar nu ii are.

Cele mai mari riscuri estimate de Eurasia Group pentru anul 2018:

China va umple golul lasat de Statele Unite

Deoarece Statele Unite nu isi asuma corect pozitia de lider mondial, China intampina din ce in ce mai putina rezistenta in actiunile prin care seteaza standardele internationale de tranzactionare si investitii, de dezvoltare tehnologica sau prin care dovedeste valoare de a nu interfera cu politicile si problemele externe ale altor state.

Acest fapt ar putea forta mediul de business sa adopte un nou set de reguli, iar in acelasi timp ar putea duce la tensiuni din ce in ce mai mari in regiunea Asia-Pacific, intre China si alte tari cu regimuri mai democratice.

Denaturarea adevarului poate duce la conflicte

Lumea a devenit un loc din ce in ce mai periculos deoarece nu exista nicio putere globala care sa garanteze securitatea, iar multe grupari sau actori sociali pot duce la indeplinire actiuni de destabilizare. Atacurile cibernetice si terorismul reprezinta principalele doua riscuri, dar exista de asemenea si o sansa ca denaturarea adevarului sa duca la conflict, in timp ce Coreea de Nord continua sa testeze rachete balistice intr-o regiune plina de aliati ai Statelor Unite. in acelasi timp, un conflict in desfasurare, cu un factor de risc ridicat, poate fi reprezentat de faptul ca Statele Unite si Rusia sustin factiuni diferite in conflictul din Siria.

Razboiul rece al tehnologiilor
Statele Unite si China se intrec in incercarea de a domina sectoare precum inteligenta artificiala si putere computerizata ridicata. in acelasi timp, aceste superputeri au stabilit un tip de conflict de interese in cursa de a furniza infrastructura civila, bunuri de consum si echipament de securitate pentru alte state.

Toate acestea pot duce spre un spatiu tehnologic fragmentat in care China si alte tari din sfera sa de influenta vor incerca sa controleze fluxul de informatii, iar Statele Unite se vor proteja impotriva investitiilor straine care incearca sa isi gaseasca drumul spre companiile americane din domeniul hi-tech.

Un an foarte greu pentru Mexic

Mexic si investitorii din economia mexicana vor suferi mai mult decat Statele Unite daca negocierile pentru NAFTA nu au success anul acesta. O campanie prezidentiala care incepe in luna martie va ridica dificultati pentru candidatii mexicani sa accepte compromisuri dure cu administratia instabila condusa de Donald Trump.

Relatiile dintre Statele Unite si Iran se deterioreaza

Administratia Trump a anuntat ca va adopta o strategie mult mai agresiva pentru a opri programul nuclear al Iranului si pentru a tempera implicarea statului Iranian in politica externa. Acest anunta ridica mai multe riscuri, printre care si faptul ca acordul nuclear din 2015 incheiat cu Iran se dizolva, tensiunile duc la conflict mortal in Golful Persic sau in alta regiune, in timp ce o mult mai agresiva Arabie Saudita considera ca pozitia Statelor Unite reprezinta unda verde pentru ca actiunile sa escaladeze.

Scade increderea in institutiile democratice

increderea in institutiile politice se erodeaza in statele democratice, iar in Statele Unite, locul in s-a dezvoltat democratia, increderea in mass-media si in sistemul electoral scade dramatic. Slabiciunile din aceste institutii pot duce la instabilitate, tehnici deprinse din regimuri autoritate, lipsa de predictibilitate politica si, in cele din urma, conflict, arata ZF.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-103001").on("click", function(){ $(".com-click-id-103001").show(); $(".disqus-thread-103001").show(); $(".com-but-103001").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});