Acasă Stirile zilei Bani Preţul ouălor, reglat de venirea primăverii

Preţul ouălor, reglat de venirea primăverii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, aşteaptă deszăpezirea drumurilor pentru ca preţurile ouălor să revină la valorile obişnuite.

Potrivit acestuia, preţul ouălor se va regla după 15 martie, ceea ce se întâmplă în prezent fiind o situaţie temporară. „În acest sezon suntem dependenţi de importuri, iar dacă adăugăm şi faptul că multe drumuri naţionale au fost blocate, putem să ne explicăm situaţia actuală. După 15 martie ne aşteptăm să apară şi oferta din gospodăriile ţărăneşti”, a spus Fuia.

În ultimele două săptămâni, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 – 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată. Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene.

Conform reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă, pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar.
Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 – 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 – 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 – 0,62 lei pe bucată. sursa: Capital