Acasă Stirile zilei Imobiliare Pretul locuintelor in marile orase a scazut in luna august la noi...

Pretul locuintelor in marile orase a scazut in luna august la noi minime de la inceputul crizei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pretul locuintelor din marile orase a scazut in luna august, atingand un nou minim istoric al ultimilor patru ani, in Brasov inregistrandu-se cele mai mari scaderi, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

Astfel, pretul mediu la nivel national a ajuns in luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decat in cel inregistrat in iulie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este mai ampla, respectiv de 6,2%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente.

Totusi, in Capitala, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august. Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti.

„Asistam, pentru a doua luna consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preturilor apartamentelor calculat la nivel national. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unitatile vechi cu trei camere din Brasov, inregistram scaderi de peste 4%, comparabile cu cele de la inceputul crizei. In acelasi timp, in Constanta de exemplu, indicele imobiliare.ro a inregistrat un nivel minim record atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi”, a declarat, intr-un comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

In Bucuresti, luna august a adus o usoara crestere (0,3%) a pretului mediu la apartamentele noi si vechi, la 1.128 euro/mp util. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt mai ieftine cu 4,6%.

Luna august nu a adus modificari importante de pret in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cluj-Napoca s-a numarat printre orasele in care preturile apartamentelor au crescut in luna august, chiar daca este vorba de un avans de doar 0,4%. Evolutia din ultima perioada vine pe fondul mai multor luni consecutive de scadere a preturilor. Astfel, apartamentele din Cluj-Napoca au avut in august un pret mediu de 903 euro/mp, cu peste 6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni si, totodata, foarte apropiata de recordul minim inregistrat de la inceputul crizei pana in prezent pentru preturile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit in iulie.

Si apartamentele scoase la vanzare in Constanta au continuat sa se ieftineasca, pretul mediu de 864 euro/mp util in luna august, fiind cu 1,4% sub cel din luna precedenta. Valoarea actuala este cu 9,5% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, se vede o scadere fata de iulie de 1,8%, de la 908 euro/mp util pana la 892 euro/mp util si de 5% fata de perioada similara din 2011.