Acasă Sanatate Presedintele comisiei ATI a Ministerului Sanatatii: „Persoanele peste 65 de ani trebuie...

Presedintele comisiei ATI a Ministerului Sanatatii: „Persoanele peste 65 de ani trebuie izolate obligatoriu”

Un oficial din cadrul Ministerului Sanatatii, Dorel Sandesc, solicita ca varstanicii de peste 65 de ani sa fie izolati „in mod obligatoriu”. Dorel Sandesc este vicepresedintele Societatii Romane de ATI, presedintele comisiei ATI a Ministerului Sanatatii si seful Clinicii Anestezie Terapie Intensiva – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Sandesc afirma ca s-a „infiorat” cand a vazut cat de multi oameni sunt in „piete, targuri, parcuri” si le solicita sa ramana acasa pentru a ajuta medicii. El a cerut deja ca persoanele peste 65 de ani sa fie izolate obligatoriu la domiciliu.

„Rolul esential este al oamenilor, al cetatenilor. Corpul medical nu poate castiga singur lupta cu corona. Daca nu se respecta regulile, nu avem cum sa speram ca vom scapa usor.

Lumea cred ca intelege ca boala e periculoasa si totusi nu se aplica in masa masurile care au fost luate mai repede decat in Italia. E un lucru bun, dar cand vad imaginile din piete, targuri, din parcuri ma infior.

Mai bine izolat decat intubat la reanimare. Ii implor sa se gandeasca la asta. Voi cauta niste imagini groaznice ca acelea de pe pachetele de tigari.

Am propus ca persoanele peste 65 de ani sa fie izolate obligatoriu la domiciliu. Pentru ca ele sunt cele mai vulnerabile. Speram ca sambata seara sa fi fost introdusa si aceasta masura, cea mai importanta ca sa prevenim contaminarea seniorilor.

Constat insa si multa dorinta de ajutorare. La noi, la ATI, au venit companii, persoane fizice, sa-si ofere ajutorul. De aceea am si initiat Campania ‘Romania are nevoie de Terapie intensiva’, sper sa se dezvolte, avem pateneriate media, avem o campanie de strangere de fonduri pe Internet.

Vine o incercare mare, dar chinezii au acelasi idiom pentru criza si oportunitate. Pentru ATI, oportunitatea este ca in sfarsit sa ne dotam si sa ne modernizam, iar Sanatatea sa nu mai fie mereu pe ultimul loc.

Campania umanitara ca aceasta dusa la un nivel de masa ar face epidemia de solidaritate sa invinga epidemia de corona, ceea ce ar putea avea un impact deosebit pe termen mediu si lung.

Cand oamenii ies din pseudo-confortul si pseudo-civilizatia in care cred ca traiesc si in care s-a atrofiat orice pornire de generozitate, solidaritate si altruism, toate acestea invie ca dintr-un spor, valorile sunt altele.

Nu cred ca e cineva caruia sa nu-i placa sa ajute. Sper ca aceasta stare sa fie mai greu de pierdut, poate vom reveni mai greu la vechile meschinarii”, a declarat Sandesc pentru ziare.com.