Acasă Stirile zilei Justitia Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu a fost retinut pentru LUARE DE MITA!

Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu a fost retinut pentru LUARE DE MITA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost retinut pentru luare de mita, in valoare de 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract. 

Intermediarul banilor a fost Florin Colgiu care a fost retinut si el, potrivit DNA.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA sambata noapte, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Marian-Cristinel Bigiu, pentru luare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si a finului acestuia, Florin Madalin Colgiu, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata (doua acte materiale).

Conform sursei citate, in perioada decembrie 2013- decembrie 2014Cristinel Bigiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul institutiei sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica), sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun ca, dupa intocmirea acestor proiecte si dupa aprobarea platilor de catre Cristinel Bigiu, directorul respectiv din CJ urma sa ii dea mita presedintelui Consiliului Judetean jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma sa recupereze banii de la firmele care figurau, in mod fals, ca executanti ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun ca in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judetean Buzau i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virata unei firme identificate de director, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T. Directorul, la randul sau, primise suma respectiva de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, in luna august 2014, Bigiu l-a insarcinat pe acelasi director sa inceapa procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma. Urma ca lui Bigiu sa ii fie remisa, ulterior, ca mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai noteaza ca in 4 decembrie Cristinel Bigiu i-a solicitat in mod expres aceluiasi director sa ii dea pana cel mai tarziu in 8 decembrie suma convenita de 50.000 de lei, indicandu-i ca intermediar care urma sa primeasca banii in numele sau o persoana de incredere a acestuia.

Sambata, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bigiu o suma de bani, pentru ca acesta, la randul sau, sa i-o dea presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Tot sambata, intermediarul i-a dat lui Bigiu, in parcarea din fata blocului unde locuieste acesta, suma de 50.000 de lei, comunicandu-i ca banii i-au fost dati de catre director.

„Bigiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 de lei sa fie remisa finului acestuia, Colgiu Florin Madalin, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu Marian Cristinel, de catre intermediar. In aceeasi zi (sambata -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Madalin, care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizeaza procurorii DNA.

Potrivit acestora, in dosar sunt urmarite penal si alte persoane.

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, si Florin Colgiu, presedinte al Organizatiei de Tineret a PNL Buzau, au fost adusi de anchetatori la sediul DNA central din Bucuresti sambata, in jurul orei 18.30.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca Bigiu a fost ridicat de anchetatori de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita pentru atribuirea unui contract.

De asemenea, procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judetean Buzau sambata seara, in jurul orei 18.00, facand perchezitii in mai multe birouri ale institutiei, in prezenta secretarului CJ, Laurentiu Gavrila, si a mai multor angajati care au fost chemati de acasa. Surse din administratia judeteana spuneau ca anchetatorii au solicitat hotararile adoptate de Consiliul Judetean Buzau de la preluarea mandatului de catre Cristinel Bigiu.

La ora transmiterii acestei stiri, prechezitiile la sediul CJ continua.

Marian Cristinel Bigiu, in varsta de 47 de ani, se afla la primul sau mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, fiind ales pe listele USL.

In perioada 1993 – 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, dupa care a fost, pana in anul 2000, sef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 si pana in 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 si pana in ianuarie 2005, Cristinel Bigiu a fost vicepresedinte al Consiliul Judetean Buzau, iar din ianuarie 2005 si pana in mai 2007 a fost prefect al judetului Buzau. Ulterior, el a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, functie detinuta pana in noiembrie 2008.

In perioada 2008-2012, Cristinel Bigiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid in care incepand cu anul 2000 a detinut mai multe functii, intre care presedinte si vicepresedinte al filialei judetene Buzau a PNL.

In luna septembrie a acestui an, Bigiu a trecut de la PNL la PSD, in baza OUG 55, care a permis migratia alesilor locali fara sa isi piarda mandatul. El a fost urmat in PSD de 24 de primari din judet – 18 de la PNL si sase de la PDL, precum si de mai multi consilieri judeteni si locali.

„Nu a fost o decizie usoara, dar consider ca am facut ceea ce este mai bine pentru judetul Buzau. Ceea ce m-a determinat sa iau aceasta decizie este colaborarea buna cu consilierii PSD in sustinerea unor proiecte”, afirma Cristi Bigiu.

La randul sau, liderul PSD Buzau, primarul Constantin Boscodeala, spunea ca „echipa social-democrata a crescut cantitativ si calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta sa devina presedintele Romaniei”.

Sursa: mediafax.ro