Acasă Stirile zilei Premierul Olandei este sceptic că România şi Bulgaria pot securiza frontierele

Premierul Olandei este sceptic că România şi Bulgaria pot securiza frontierele

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Olandei, Mark Rutte, este sceptic în legătură cu capacitatea României şi Bulgariei de a securiza frontierele în cazul în care ar adera la Schengen.

„Cu toate problemele pe care le întâmpinăm acum la frontiera cu Grecia, se pune problema dacă Bulgaria şi România pot aplica în timp util pe teren condiţiile prealabile ale criteriilor Schengen”, a insistat Rutte.

Întrebat cât timp Olanda va menţine această atitudine, el a răspuns: „Cât timp va fi necesar”, insistând că această poziţie se bucură de o „largă susţinere” pe scena politică olandeză.

„Totul depinde de România şi Bulgaria”, a insistat Rutte, cerând măsuri pentru „îmbunătăţirea situaţiei statului de drept, combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei”.

Rutte consideră că Bulgaria şi România nu au înregistrat suficiente progrese pentru a primi susţinerea Olandei în scopul aderării la Schengen.

La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz, a exprimat susţinerea deplină a Legislativului UE pentru admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Schulz consideră că Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile tehnice şi nu ar trebui să li se impună alte criterii.

Însă Rutte a insistat: „Ne opunem aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ceea ce dorim sunt garanţii absolute că cele două ţări aplică criteriile Schengen. Avem nevoie de rapoarte favorabile în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să confirme că cele două state fac ceea ce este necesar. Dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Există progrese, dar nu sunt suficiente”.