Acasă Stirile zilei Stiinta PREMIERA in ASTROFIZICA: Unul dintre cele mai mai MISTERE ale OMENIRII, aproape...

PREMIERA in ASTROFIZICA: Unul dintre cele mai mai MISTERE ale OMENIRII, aproape de REZOLVARE! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

PREMIERA in ASTROFIZICA. Cercetatorii au reusit sa obtina in premiera imagini din centrul unei stele, realizate cu doar cateva minute inainte de explozia acesteia.

Aceste imagini, realizate cu ajutorul telescopului NuSTAR cu raze X, lansat de NASA in 2012, au permis alcatuirea hartii undelor de soc care au condus probabil la moartea unei stele, in 1671, pentru a da nastere supernovei Cassiopeia – care se afla la o distanta de 11.000 de ani-lumina de Terra.

Resturile acestei stele au fost fotografiate in trecut de numeroase telescoape, optice, in infrarosu si cu raze X, insa aceste ultime imagini sunt fara precedent, explica autorii studiului, publicat in revista britanica Nature.

Imaginile au dezvaluit modul in care resturile stelare intra in coliziune, in unda de soc, cu gazul si praful stelar din vecinatate, incalzindu-se in acest proces.

Telescopul NuSTAR a putut astfel sa recreeze prima harta a emisiilor de raze X cu energie ridicata provenind de la materialele create chiar in centrul stelei care explodeaza, au precizat ei. Energia eliberata impinge straturile exterioare ale stelei, iar resturile stelare sunt proiectate peste tot in Univers cu o viteza de peste 5.000 de kilometri pe secunda.

„Aceste imagini reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul astrofizicii din ultimele decenii”, considera Steven Boggs, profesor de fizica la Universitatea Berkeley din California, unul dintre autorii studiului.

Datele obtinute ii vor ajuta pe astronomi sa elaboreze modele computerizate in trei dimensiuni pentru a prezenta explozia stelei si ii vor ajuta sa inteleaga mai bine unele dintre caracteristicile misterioase ale supernovelor.

„Supernovele produc si arunca in cosmos cea mai mare parte a elementelor care sunt importante pentru viata pe care o cunoastem noi”, a declarat Alex Filippenko, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley, care nu a participat insa la acest studiu.

„Intelegerea mecanismului ce explica explozia unei stele este fundamentala in incercarea noastra de a afla de unde venim si ne ajuta sa ajungem pana la originea tuturor materialelor care ne incojoara, precum carbonu, fierul, calciul”, a declarat Brian Grefenstette, cercetator la California Institute of Technology.

„De fapt, suntem facuti din praful de stele”, a adaugat el.

Dupa explozia stelei care a dus la aparitia supernovei Cassiopeia, in urma cu 343 de ani, resturile sale s-au dispersat pe o distanta de aproximativ 10 ani-lumina in Cosmos, amplificand caracteristicile acestui cataclism stelar, care a putut fi observat de pe Terra.

Sursa: mediafax.ro