Anul 2017 a fost marcat de anomalii climatice. Am avut canicula, tornade, furtuni violente care au ucis oameni, dar si ploi abundente. Toate acestea, spun specialistii, vor fi din ce in ce mai dese.

Peste o saptamana, pregatiti-va pentru un episod de frig, cu lapovita si ninsoare. Expertii sunt ingrijorati si ca la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decat de obicei ruperea vortexului polar. Asta ar inseamna ca riscul de a avea o iarna a extremelor creste. Ceea ce se intampla zilele acestea cu vremea din Romania este provocat de un ciclon mediteranean.

Roxana Bojariu, climatolog: “Trecem un episod in care un ciclon mediteranean ne aduce foarte multa umezeala si se roteste in asa fel incat mai ia umezeala si de pe Marea Neagra si asta amplifica, il alimenteaza si cantitatea de precipitatii este destul de mare”

Nu este normal pentru aceasta perioada, cand ar trebui sa avem temperaturi cu macar 4 grade mai mari, potrivit normelor. in plus, prognozele pe urmatoarele doua saptamani arata ca finalul lunii va fi chiar mai rece decat acum in unele zone. Estimarile meteorologilor vorbesc despre minus 6 grade, minima la munte.

Unele prognoze europene arata ca am putea avea strat de zapada de 8-10 centimetri la munte si la deal. Nu ar fi exclus, spun specialistii, mai ales ca anul acesta a fost presarat cu anomalii climatice atat la nivelul temperaturilor, cat si al precipitatiilor si vanturilor.

Roxana Bojariu, climatolog: “Am inceput cu un ianuarie cu aproape 4 grade sub media la nivelul Romaniei pentru lunile ianuarie din intervalul 1981-2010, dar in schimb luna martie a depasit cu 3,4 grade Celsius norma pentru lunile martie. si apoi lunile au depasit in mod constant mediile lor lunare pentru referinta. Instabilitati foarte puternice, un sezon cu grindina foarte activ. Am avut din pacate acele fenomene pana in toamna: furtunile din vestul tarii, cu victime omenesti din pacate.”

Sfatul oamenilor de stiinta ar fi sa ne asteptam la cat mai multe astfel de extreme. O veste proasta ar fi ruperea vortexului polar, de exemplu – care ar putea avea loc mai devreme decat de obicei.

Alex Deakin: “Oamenii de stiinta stiu despre vortexul polar de foarte multi ani. Poate fi puternic, dar poate si slabi. in mod normal vantul aici are viteze de peste 150 de mile pe ora (240 km/h). E unul dintre cele mai puternice uragane de pe pamant. Totusi vortexul polar poate slabi si cand se intampla asta, se sparge si se imprastie. Iar asta are potential de afectare a vremii.”

O cercetatoare de la Institutul Potsdam pentru Climatologie, din Germania, spune ca in mod normal aceasta ruptura are loc in primavara, dar e posibil sa se intample si mai devreme.

Marlene Kretschmer: “Daca cedeaza vortexul polar, de regula avem ierni mai reci, riscul iernilor extreme, mai reci creste. Patrunderea in zona continentala a Europei, spre Romania sau Germania, este influentata si de alte aspecte: de exemplu de Atlantic, de Curentul Golfului. Deci nu e musai daca vortexul cedeaza sa avem ierni mai reci dar riscul creste.”, arata protv.

Meteorologii spun ca, desi prognozele arata o iarna bogata in precipitatii si mai rece estimarile pe termen nu sunt neaparat elocvente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.