Piperul macinat este bogat in alcaloidul capsaicina. Acesta contine, de asemenea, vitamina C, vitamina B6, vitamina E, potasiu, mangan, si un flavonoid cu proprietati antioxidante puternice ce se face responsabil si pentru producerea aromei picante din piper.
Folosirea piperului impotriva durerilor si a inflamatiilor
Praful de piper este excelent si pentru ameliorarea durerilor datorate inflamatiilor. Acesta actioneaza asupra neurotransmitatorului numit „substanta P”, care dezactiveaza semnalele dureroase emise catre creier din terminatiile nervoase. Prin urmare, piperul este eficient in calmarea durerilor musculare, de spate si de gat.
Folosirea piperului macinat pentru reducerea cheagurilor de sange
Condimentele pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de ateroscleroza, stimuleaza activitatea trombolitica, si previn formarea trombilor, efectul cumulat fiind acela de reducere a riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Tratamentul ulcerului
Piperul sprijina tratamentul ulcerelor prin antrenarea miscarilor peristaltice ale intestinelor. Ardeiul iute este bun atat pentru stomac, cat si pentru intregul tract intestinal. Acesta stimuleaza miscarile peristaltice ale intestinelor si incurajeaza eliminarea toxinelor.