Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a realizat timp de o luna (15 martie – 15 aprilie) o cercetare de piata si o actiune de mystery shoping prin care s-a urmarit respectarea legislatiei specifice din domeniul comercializarii medicamentelor. APC a constatat o practica potential periculoasa pentru sanatatea consumatorilor, si anume vanzarea antibioticelor si a algocalminului fara reteta.
Majoritatea farmaciilor „testate” in campania de mystery shopping lansata de APC au eliberat, fara reteta, intre 10 si 20 de comprimate de oxacilina, amoxicilina si algocalmin.
Potrivit Asociatiei Pro Consumatori, urmatoarele farmacii au eliberat fara reteta antibiotice si algocalmin: Catena (10 capsule oxacilina), Polisano (10 capsule oxacilina) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilina), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilina), Sensiblu (10 capsule oxacilina), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilina), BellaDona (10 capsule amoxicilina) si Richter (10 capsule amoxicilina si 20 comprimate algocalmin).
Algocalminul, interzis in multe tari europene
Situatia este ingrijoratoare avand in vedere ca majoritatea romanilor isi trateaza racelile, infectiile si durerile dupa ureche, multe dintre medicamentele folosite avand efecte secundare periculoase. De altfel, substanta activa din algocalmin, metamizolul sodic, poate provoca o boala grava a sangelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeana l-au interzis, iar in altele este posibila achizitia numai cu prescriptie medicala.
Rezistenta la antibiotice face zeci de mii de victime
In plus, in cazul antibioticelor, administrarea dupa ureche creste riscul de rezistenta la antibiotice. Rapoarte recente evidentiaza faptul ca la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenta la antibiotice, iar costurile totale se ridica la milioane de euro anual, constand in costuri de ingrijire si pierderi de productivitate, scrie bzi.
„Automedicatia este un fenomen ingrijorator, 3 din 4 romani se trateaza fara a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 parinti isi trateaza singuri copiii. Totodata, datorita stimulentelor financiare oferite de reprezentantii de vanzari ai producatorilor de medicamente din ce in ce mai multi medici devin agenti de vanzari, fapt care duce la scaderea calitatii actului medical si la cresterea consumului de medicamente”, spune Costel Stanciu, presedintele APC, Costel Stanciu.
Reclama la medicamente trebuie permisa numai in farmacii, institutii medicale, in publicatii de specialitate si la conferintele stiintifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane!
Seful APC solicita farmaciilor sa tina seama de responsabilitatea pe care o au intr-o piata in care consumatorii nu au foarte multe informatii si sa nu incurajeze consumul iresponsabil de medicamente.