Dupa Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si Camera de Comert Romano-Americana, si Departamentul de Stat american a criticat modificarea Codului Penal prin ordonanta de urgenta.

„Statele Unite sunt adanc preocupate de masurile recent luate de Guvernul Romaniei, care submineaza statul de drept si reduc responsabilitatea pentru infractiunile financiare si de coruptie”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, citat de agentia Associated Press.

Mark Toner a spus Romania isi risca atat credibilitatea pe plan international, cat si atractivitatea pentru investitori, scrie Digi24.

Anterior, Ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Frantei, Germaniei si Olandei au transmis, intr-o declaratie comuna, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale si au cerut abrogarea acesteia.

Si Consiliul Europei a transmis ca este ingrijorat de modul in care se desfasoara lupta anticoruptie din Romania, dupa progresele inregistrate in ultimii ani.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker si prim-vicepresedintele Frans Timmermans au declarat ca sunt ingrijorati cu privire la „evolutiile recente din Romania”.

A doua zi de la aceasta declaratie comuna a liderilor Comisiei Europene, situatia din Romania a fost dezbatuta in plenul Parlamentului European. si acolo Frans Timmermans a lansat un apel la Executivul de la Bucuresti sa renunte la modificarile pe care le aduce Codului Penal. Oficialul european a atras atentia ca decizia Guvernului Grindeanu pune in pericol fondurile europene acordate tarii noastre.

De asemenea, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag) a avertizat ca daca Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanta referitoare la modificarea Codului penal, Romania risca sa-si piarda dreptul de vot in UE. Uniunea Europeana are prevazuta aceasta sanctiune pentru cazul in care, intr-o tara membra, exista amenintari sistematice la adresa statului de drept.