Update. Comunicatul BOR privind situatia tensionata din societate.

Societatea romaneasca este foarte tulburata in aceste zile, deoarece exista un conflict intre institutii majore ale statului si, ca atare, o polarizare in randurile populatiei. Desi neutra din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferenta in plan social, ci recepteaza orientarile sau dorintele majore ale poporului: dreptatea sociala, diminuarea saraciei si cresterea nivelului de trai.

In acest sens, trebuie continuata lupta anticoruptie, iar cei vinovati trebuie sanctionati, deoarece hotia si furtul degradeaza societatea in plan moral si material. Totodata, lupta impotriva coruptiei nu trebuie folosita in scopuri politice partinice, iar sanctionarea si folosirea penitenciarelor nu trebuie confundata cu exterminarea, deoarece scopul acestora este indreptarea si reintegrarea sociala a celor care recunosc si regreta faptele rele pe care le-au savarsit.

In acest context social polarizat si fracturat, in calitatea ei de ¬factor al pacii sociale¬ (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica indeamna la rugaciune, dialog si coresponsabilitate sociala.
Rugaciunea este necesara, deoarece lumineaza ratiunea, pacifica patimile egoiste si cultiva comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu si intreolalta.

Dialogul este necesar pentru a depasi conflictele intre persoane, institutii si orientari sociale divergente.
Coresponsabilitatea sociala este necesara, deoarece transferul de responsabilitate totala asupra adversarului nu rezolva problemele comune ale societatii, care au nevoie de solutii concrete elaborate in comun.
Prin urmare, Patriarhia Romana cheama pe toti slujitorii Sfintelor Altare si pe toti credinciosii sa savarseasca rugaciuni pentru pacea si unitatea poporului roman, pentru innoirea vietii morale si spirituale a societatii romanesti, dar si sa incurajeze dialogul si coresponsabilitatea in societate.

Joi seara, Patriarhia Romana a iesit in public pentru a-si exprima pozitia oficiala afata de noul val de proteste initiat de publicarea Ordonantei de Urgenta numarul 13/2017 a Guvernului Grindeanu. 

Declaratia lui Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a fost scurta.

Pozitia Patriarhiei fata de contextul social actual, din nefericire din ce in ce mai tensionat, este una de reala ingrijorare si, in acelasi timp, una subinteles favorabila valorilor statutului de drept in care dreptatea si pacea sociala sunt si trebuie sa ramana esentiale. Biserica promoveaza constant cultura dialogului si civilizatia morala a Decalogului”, a declarat pentru Hotnews.ro Vasile Banescu.

Declaratia are doua secvente. in cea dintai, reprezentantul Patriarhiei Romane subliniaza fara umbre de ezitare necesara protejare a valorilor statului de drept, din perspectiva caruia dreptatea si pacea sociala nu pot fi puse accidental intre paranteze. Fara respectarea cadrului statului de drept nu se poate! Este un mesaj foarte clar pe care Biserica Ortodoxa il da aparand paradigme seculare, dar coerente si coextensive teologiei sociale a Bisericii.

A doua secventa este si mai relevanta. Ea poate sa treaca drept o mica fandare in literatura vechi testamentara, un scurt gest reflex al oamenilor Bisericii de a-si intemeia cele spuse pe conformitatea cu mesajul Scripturilor. De fapt, este o trimitere catre temeiul fundamental al pozitiei pentru care Biserica Ortodoxa nu poate privi indiferenta chestiunea Ordonantei 13. Cand Vasile Banescu spune ca ”Biserica promoveaza constant cultura dialogului si civilizatia morala a Decalogului” accentul cade mai ales pe civilizatia morala a Decalogului. Care Decalog ne spune prin porunca a opta ”Sa nu furi”. Atat si nimic mai mult.