Acasă Life Povesti cutremuratoare din istoria celei mai friguroase zile din Romania: -38,5 grade!...

Povesti cutremuratoare din istoria celei mai friguroase zile din Romania: -38,5 grade! Daca ieseai afara, inghetai instant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zilele acestea Romania se confrunta cu zile geroase, iar temperaturile au ajuns la minus 20 de grade Celsius, insa romanii au trecut si prin temperaturi mult mai scazute.

Pe 25 ianuarie 1942, la Bod, in depresiunea Brasovului, s-a inregistrat cea mai joasa temperatura din istoria Romaniei: -38,5 grade Celsius. ”Daca ieseai afara, inghetai instant”, au spus cei care au trait acele vremuri. Au fost 17 morti de frig, iar lemnele de foc erau pazite de armata, pentru ca lumea se batea pe ele, noteaza A1.

Romania era in plin Razboi Mondial, soldatii luptind, alaturi de nemti, contra rusilor, pe frontul din Crimeea. E 25 ianuarie 1942, ora 05.00, cand termometrele statiei meteo de la Bod inregistreaza -38,5 grade Celsius, cea mai joasa temperatura din istoria Romaniei. ”Eram obisnuiti cu frigul, dar nici chiar asa. Seara, cainele era viu. Dimineata l-am gasit inghetat, in picioare, in fata custii”, spuneau localnicii. ”Era asa ger ca daca ieseai afara mureai pe loc”. 17 persoane au decedat atunci. Exista si o explicatie: Bodul este asezat in Depresiunea Brasovului, iar frontul atmosferic rece ramane, aici, mai multa vreme. Trenurile nu au mai functionat, strazile s-au inchis. ”Oamenii se omorau pentru lemnele de foc. Asa ca soldatii, putini cum erau, le pazeau. Totul se rationalizase”, sunt imaginile de atunci.

Brasovul avea sa mai cunoasca doua astfel de ”recorduri”, dar nu ”absolute” ca cel din 1942: 14 ianuarie 1985, -32,3 grade Celsius, si 25 ianuarie 2010, -30,2 grade. Interesant este faptul ca aceeasi statie meteo de la Bod inregistrase, pe 11 februarie 1929, o valoare negativa identica, -38,5 grade, dar recordul nu fusese omologat, drept pentru care data de 25 ianuarie 1942 detine suprematia.

Cea mai joasa temperatura inregistrata, vreodata, pe Pamant, a fost de – 89,2 grade Celsius, valorile statiei Sovietice ”Vostok”, din Antarctica, pe 21 iulie 1983.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos