Cap Limpede

Stiinta

Povestea romanului care detine recordul de longevitate! A trait aproape 150 de ani! Vezi DOCUMENTUL!

Un roman a ajuns la performanta de a atinge varsta de 148 de ani. Ana Aslan, dar si academicianul Constantin Ion Parhon, i-au dezvaluit povestea intr-unul din studiile sale. 

Maftei Pop s-a nascut in anul 1804 si a trait pana in anul 1952, aproape trei vieti de om. Era un om simplu, care insa a fost ferit de boli si probleme medicale. Primarul comunei clujene Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, ne confirma faptul ca sunt documente care atesta ca acest om a trait 148 de ani.

„Eu sunt relativ tanar, am numai 40 de ani si, va dati seama, nu am fost contemporan cu dansul. Dar am auzit multe povesti cu privire la dansul copil fiind. Si acum in Osoi, catunul unde a trait si murit, sunt oameni care l-au prins si isi aduc aminte de el. Cazul lui a fost intens mediatizat, am inteles ca pe vremea cand a trait l-au vizitat si medici celebri care s-au minunat de varsta lui”, povesteste Rus Laurian Alexandru, primarul comunei in care a trait barbatul in urma cu mai bine de 50 de ani. 

Potrivit documentelor, Maftei Pop s-a nascut in 1804, in Valea Loznei, un sat din judetul Salaj si s-a mutat la 85 de ani in localitatea Osoi din judetul Cluj. Barbatul nu avea scoala si presta diverse munci in catunul unde s-a stabilit, in schimbul alimentelor.

Potrivit saccsiv.wordpress.com, barbatul ar fi fugit din loc in loc toata viata, din cauza unui omor accidental. Pe vremea cand era cioban, acesta ar fi omorat din greseala un copil. Fapta, pe care a regretat-o pana la moarte, l-ar fi urmarit toata viata.

La Revolutia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la inceperea Primului Razboi Mondial, barbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins si al Doilea Razboi Mondial, dar si instalarea comunismului.

Maftei Pop a atras atentia savantilor I.C. Parhon si Ana Aslan 

In anii `50, chiar inainte sa se stinga, barbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a si inclus parte din povestea sa in studiul „Biologia Varstelor”, carte care a aparut la doar cativa ani dupa disparitia sa. La vizita intreprinsa de I.C. Parhon a participat si Ana Aslan.

Potrivit „Biologiei Varstelor”, la data examinarii, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea cateva probleme de sanatate: amorteli la nivelul mainilor, vedere slabita, care insa ii permitea distingerea obiectelor si se apleca cu greutate. Barbatul nu era cocosat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoana de 70 de ani. Parul ii era albit complet, iar unghiile normale.

Avea probleme cu auzul si impresiona mai ales cu forta de care dadea dovada, care pare greu de crezut pentru acea varsta. Cat despre alimentatia sa, I.C. Parhon noteaza ca avea o alimentatie mixta, in care predomina totusi laptele, branza si mamaliga.

„Putea insa sa manance si o oaie intreaga la o masa, pe care o primea in schimbul muncii lui. Nu a abuzat niciodata de alcool, nu a fumat niciodata mai mult de 4-5 tigari pe zi; nu a dormit niciodata in casa, ci pe prispa sau sub un sopron, avand ca perna o buturuga de lemn, umbland atat vara, cat si iarna imbracat intr-o camasa alba descheiata la gat”, completeaza Parhon in studiul sau. 

Se pare ca Maftei Pop moare din cauza unei tumori abdominale.Coincidenta face ca barbatul sa moara la cateva zile dupa ce cercetatorii i-au facut o poza.

Vezi pe pagina urmatoare documentele care atesta varsta romanului >>>

Pagini: 1 2

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-78263").on("click", function(){ $(".com-click-id-78263").show(); $(".disqus-thread-78263").show(); $(".com-but-78263").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});