Acasă Timp liber Cultura Povestea primei carti scrise in limba romana! Sa invete rumanii cine-s crestini!

Povestea primei carti scrise in limba romana! Sa invete rumanii cine-s crestini!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La inceputul verii lui 1560, in Brasov, Diaconul Coresi si cei 15-20 de mesteri ai sai purced la drum intru tiparirea ”Tetravanghelului”, prima lucrare romaneasca ce se pastreaza. Lucreaza la ea, in xilogravura, vreme de opt luni si o dau gata pe 30 ianuarie 1561, ”ca sa fie popilor rumanesti sa inteleaga, sa invete rumanii cine-s crestini”. Coresi avea sa pastoreasca tiparitura a peste 40 de lucrari in limba romana.

Pe la 1.500, Brasovu-i mic, dar inimos. N-are multi locuitori, bate nitelus o comuna mai mare, dar aici e leagan de limba romana, pentru un popor care creste cu slavona. La 1521 Neacsu din Campulung ii scrie judelui Hans Benkner spre a-i da de veste despre pericolul turcilor. E primul document din istorie pre limba lui Eminescu. La 1539 umanistul Johannes Honterus fondeaza o tipografie iar in 1546 aici apare prima moara de hartie de pe teritoriul Romaniei.

E 3 mai 1560 cand Diaconul Coresi, un baiat de prin partile Targovistei, pripasit sub Tampa, purcede la drum in a tipari TETRAVANGHELUL, ceea ce va fi prima lucrare in limba romana pastrata, scrie a1.

Pe la 1508, Macarie, un cronicar moldav ce se ocupase de perioada dintre stefan cel Mare si Petru Rares, se ingrijise de aparitia ”Liturghierului”, dar acesta se pierduse. La ”Tetravanghel” (textul integral al celor patru Evanghelii), Coresi si cei 15-20 de ucenici ai sai lucreaza pana pe 30 ianuarie 1561, cand dau gata capodopera.
Se munceste mult, e greu: fiecare pagina e xilografiata, calapodul e de lemn. 249 de file frumoase, vii, in 32 de caiete, in format 30 x 18,5 cm, 24 de randuri pe pagina. Se trag 10 exemplare, se pastreaza aproape toate. Preotii din scheii Brasovului – ”neste buni crestini” – ajuta la traducerea din slavona, ”ca sa fie popilor rumanesti sa inteleaga, sa invete rumanii cine-s crestini”.