Cap Limpede

Stiinta

Dovezile care schimba istoria Lumii! Raspunsul astrofizicienilor te va lasa cu gura cascata!

Timp de decenii, unii oameni de stiinta s-au concentrat pe gasirea de dovezi care sa confirme teoria conform careia Universul nostru este, sau a fost o data, o holograma. Dupa cum va puteti imagina, nu este o ipoteza usor de dovedit, dar fizicienii spun ca au acum dovezi care se potrivesc clar cu asa-numit principiu holografic, un model standard al Universului. Pentru a fi clari, cercetatorii nu spun ca traim intr-o holograma chiar acum. Ei sugereaza faptul ca in primele etape ale Universului, cateva sute de mii de ani dupa Big Bang, totul ar fi fost proiectat tridimensional, pe baza unui model holografic bidimensional.

Primele idei ale unui Univers fals, o mare holograma, au fost facute publice de catre fizicianul Leonard Susskind in anii 1990. Deci, cum ar putea Universul asa cum il vedem noi sa fie de fapt unul bidimensional si nu tridimensional ? Raspunsul depinde de modul in care un observator se raporteaza la Univers. Asa ca si in cazul unei holograme 3D proiectata dintr-un ecran cu doua dimensiuni, ipoteza afirma ca cele trei dimensiuni ale Universului nostru au fost candva proiectate.

Din 1997, mai mult de 10.000 de lucrari au fost publicate pentru a sustine ideea, considerata de multi o nebunie. Mai mult, investigatiile noi arata anumite nereguli de „design” in Universul timpuriu care ar putea fi explicate prin observarea in fapt a unei holograme. Motivul pentru care fizicienii cred intr-un model proiectat al Big Bang-ului tine totusi de puterea de intelegere si adaptarea Universului la legile fizice descoperite de noi.

In conformitate cu scenariul Big Bang-ului, in urma acelei explozii reactii chimice uriase au provocat o expansiune masiva a Universului nostru. insa, conform cercetarilor, in unele stadii foarte timpurii, acest Univers pare a fi „umflat” rapid, artificial, pentru a ajunge la anumite dimensiuni.

Pentru a testa cat mai bine principiul holografic care ar putea explica intamplarile Big Bang-ului si urmarile sale, echipa a construit un model cu doua dimensiuni a Universului. Cand au introdus datele reale din Univers, inclusiv observatiile din fondul de microunde cosmice, radiatia termica emisa dupa Big Bang, au constatat ca datele se potrivesc perfect.

Cercetarile au fost publicats in revista de specialitate Physical Review Letters si vor continua inclusiv in 2017.

Sursa: Cunoastelumea

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-91057").on("click", function(){ $(".com-click-id-91057").show(); $(".disqus-thread-91057").show(); $(".com-but-91057").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});