Costin Oncescu, elevul roman cu cel mai bun punctaj la a XXVIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica desfasurata in august la Kazan (Rusia), va alege, pana in toamna, la ce universitate din Anglia va studia peste doi ani. Genialul pusti considera ca si Romania i-ar putea oferi aceeasi pregatire, dar intr-un timp mai lung si intr-un mod mult mai obositor si stresant decat in Vest.

Elev al Colegiului National „Dinicu Golescu“ Campulung, Costin Andrei Oncescu (17 ani) are un palmares uluitor in acest an. Aur la Olimpiada Nationala de Informatica, aur la Balcaniada de Informatica – seniori (dupa ce, in perioada 2012-2014, castigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori), la care se adauga medalia aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara „Tuymaada“, iar acum, argintul la Olimpiada Internationala de Informatica desfasurata la Kazan, acolo unde echipa Romaniei a obtinut trei medalii de argint luate, in ordine, de pustiul de geniu al Argesului, de Andrei-Costin Constantinescu si de Andrei Popa, plus o medalie de bronz castigata de Radu Muntean. „Este cel mai bun rezultat pe care l-am obtinut pana acum la competitiile internationale si aceasta pentru ca Olimpiada Internationala reuneste competitori din cele mai multe tari ale lumii. La aceasta editie au participat 80 de tari reprezentate de cei mai buni patru elevi din fiecare dintre ele, liderii fiind, ca intotdeauna, chinezii. tinand cont ca am fost la prima participare si ca eram si printre cei mai mici elevi, consider ca rezultatul obtinut de mine este unul foarte bun“, a declarat mandru Costin Oncescu.

Cum a ajuns pustiul din Arges la asemenea performante nu e atat de greu de intuit. Succesul lui Costin are in spate munca si multa pasiune. „Secretul e sa fii hotarat, perseverent si, bineinteles, sa fii descoperit la momentul potrivit de catre omul potrivit. Am avut sansa ca, in clasa a IV-a, domnul profesor Octavian Dumitrascu sa vada in mine un posibil informatician foarte bun. Apoi, informatica a devenit pentru mine o pasiune, astfel incat orele de munca nu mi s-au parut niciodata prea multe sau prea obositoare“, spune Costin.

Chiar daca mai are doi ani pana la terminarea colegiului, Costin se gandeste la pregatirea universitara. Cel mai probabil va studia computer science intr-una dintre marile universitati de prestigiu din Europa, Oxford sau Cambridge, desi, spune el, n-ar fi exclus sa studieze si peste ocean, in America, scrie Adevarul.
Din punctul meu de vedere, sunt mai multe motive pentru care as alege continuarea studiilor in strainatate. in primul rand, ca si in liceu, munca individuala este foarte importanta. Din pacate, in Romania, timpul ramas pentru aceasta este aproape inexistent, dat fiind faptul ca sunt mult prea multe ore de curs, uneori chiar opt ore pe zi. Ceea ce este cel mai grav este faptul ca in Romania s-a ajuns ca, atunci cand ai un anumit numar de absente la un curs, nota din examen sa nu mai plece de la 10. Mi se pare normal sa fie alegerea ta daca vrei sa participi la un curs sau daca vrei sa te pregatesti singur pentru examen“, spune Costin. Are si alte argumente pentru care considera ca o universitate de prestigiu din afara ii va aduce mult mai multe beneficii decat continuarea studiilor in tara.

„Oricat de tare te-ai stradui, mereu vei avea neclaritati legate de un curs sau de o tema si acestea nu pot fi rezolvate in cadrul unei ore de seminar, unde sunt 20 de studenti sau chiar mai multi. in schimb, in Anglia, de exemplu, exista un «tutore» la trei-patru studenti, un profesor care iti verifica temele si iti raspunde la orice intrebare ai avea. in al treilea rand, in strainatate este promovata competitia intre studenti. Numarul de elevi acceptati la o universitate de top este de zece ori mai mic decat la noi, notele obtinute conteaza, toate examenele sunt examene de an, astfel incat trebuie sa fii foarte bine pregatit si, in general, nu exista notiunea de restanta. De asemenea, oriunde in afara Romaniei, ai cursuri obligatorii, de baza, iar in rest, iti poti alege alte cursuri care te intereseaza. Dupa 12 ani de invatat 17 materii diferite pentru imbunatatirea culturii generale, consider ca la facultate stii deja ce vrei sa faci cu viata ta si nu mai este nevoie de cursuri obilgatorii de engleza, educatie fizica, filosofie, istoria culturii etc., la universitati unde studiezi stiinte exacte“, spune pustiul de geniu al informaticii romanesti.

Chiar daca va pleca sa studieze la o universitate din Vest, asta nu inseamna ca va ramane acolo. Peste ani se vede profesand in Romania. „Consider ca in Romania, ca si in strainatate, un absolvent poate fi la fel de bine pregatit in final, dar in timp mai indelungat si intr-un mod mult mai obositor si stresant. Optiunea mea de a studia in strainatate nu implica faptul ca nu am de gand sa ma intorc in Romania ci, din contra, as vrea sa revin sa fac ceva deosebit. Sper ca peste ani, informatica sa-mi aduca satisfactia muncii implinite. imi doresc astfel sa las ceva in urma, poate chiar aducandu-mi contributia la o inovatie in domeniul medical“, mai spune Costin. Pustiul de geniu al informaticii are si cateva sugestii legate de locul pe care ar trebui sa-l primeasca informatica in programa scolara. „Copiii sunt de mici interesati de calculatoare. Ar trebui doar ca, inaintea jocurilor, sa descopere ce este in spatele acestora. in acest sens, ar fi bine ca programa scolara sa prevada ore de programare la toate clasele de gimnaziu“, spune Costin.

In aceasta toamna, Costin va reprezenta din nou Romania la doua competitii internationale de anvergura. si-a propus sa ia medalii cat mai stralucitoare la concursul International Romanian Master of Informatics, ce se va tine la mijlocul lunii octombrie in Bucuresti, si la Turneul International de Informatica „John Atanasoff“, care va avea loc in noiembrie la Shumen, in Bulgaria. „La ambele competitii voi face parte din lotul national al Romaniei. in continuare, sper ca, incepand cu luna martie a anului 2017, sa obtin rezultate foarte bune la olimpiadele judetene, apoi nationale, sa intru din nou in Lotul National de Informatica si sa reprezint Romania la Olimpiada Internationala de Informatica ce va avea loc in Iran. Voi incerca sa ma pregatesc cat mai bine, astfel incat sa castig cat mai multe medalii de aur“, promite Costin Andrei Oncescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.