Profilul genetic al mamei tale poate spune multe despre expunerea ta la anumite tipuri de boli cu transmitere genetica. Mai jos va propunem o incursiune in cele mai comune boli cu care se intalneste omul pe parcursul vietii. Pe unele dintre ele le puteti mosteni de la mama voastra dar altele nu au nici o legatura cu istoricul bolilor din familie.

 

Artitra reumatoida este o boala care afecteaza articulatiile si apare de obicei la femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. In cazul persoanelor predispuse genetic catre aceasta boala, riscul aparitiei artritei reumatoide este cu 55% mai mare daca cei in cauza sunt si fumatori. Din fericire, riscul incepe sa se diminueze imediat ce persoana in cauza renunta la viciu.

Cancerele de ovare, de san si de colon

In mod surprinzator, riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer nu este neaparat mai mare daca mama ta s-a confruntat cu unul din ele. Riscul creste atunci cand doua sau mai multe rude apropiate au avut cancer. In acest caz este foarte important screningul: pantru cancerul de san faceti mamografii incepand cu varsta de 40 de ani, iar pentru cancerul de colon faceti colonoscopii la fiecare 10 ani, incepand cu varsta de 50. Pentru cancerul ovarian este recomandat testul Papa-Nicolau cel putin o data pe an.

Carii si afectiuni ale gingiilor

Daca mama ta s-a confruntat cu boli ale gingiilor este posibil sa mostenesti aceasta problema: factorii genetici conteaza intr-un procent de peste 45% in cazul problemelor cu dintii. Parodontoza este intr-un procent de 30% ereditara, iar tendinta membrilor familiei catre astffel de afectiuni, face ca igiena orala sa devina si mai importanta. Periajul dintilor de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare zilnic si controalele periodice sunt reguli esentiale pentru a evita aparitia cariilor sau a problemelor gingiilor.

 

 Ce spun specialistii despre cum poti mosteni depresia in pagina urmatoare>>>>>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.