Acasă World Porosenko a facut public un plan de pace cu separatistii din estul...

Porosenko a facut public un plan de pace cu separatistii din estul Ucrainei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Ucrainei a prezentat in fata natiunii un planul de pace care include inclusiv negocieri cu separatistii care nu au comis crime in estul tarii si nici nu au torturat oameni.

 

Moscova a apreciat sambata ca aceste conditii avansate de catre presedintele prooccidental in vederea opririi insurectiei violente, soldate cu cel putin 375 de morti incepand din aprilie, „nu sunt realiste” daca separatistii prorusi nu sunt prezenti la masa negocierilor.

 

Acest discurs de 12 minute, trimis in noaptea de sambata spre duminica televiziunilor, care l-au difuzat, intervine dupa intrarea in vigoare a unei incetari unilaterale a focului de o saptamana, decretate de catre Kiev cu scopul de a le permite rebelilor sa depuna armele. Sambata, lupte intre armata si insurgenti au continuat, insa, cu aceeasi hotarare.

 

„Puncte de vedere diametral opuse nu reprezinta o bariera pentru participarea la negocieri. Eu sunt gata sa discut cu cei care au gresit, care au adoptat din greseala pozitii separatiste. Bineinteles, cu exceptia celor care au fost implicati in acte de terorism, crime, torturi”, a declarat presedintele, investit pe 7 iunie cu sustinerea liderilor occidentali.

 

„Le garantez mai multa securitate tuturor participantilor la negocieri, tuturor celor care vor sa adopte limbajul si argumentele in loc sa lase armele sa vorbeasca”.

 

Acest plan de pace, care include crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina si Rusia si un culoar pentru mercenari rusi, care sa le permita sa treaca in Rusia dupa depunerea armelor, a fost dezvaluit vineri pe site-ul unei televiziuni locale.

 

„Scenariul pasnic este principalul nostru scenariu, Este planul nostru A”, a spus el.

 

„Dar cei care au intentia sa foloseasca aceste negocieri de pace cu unicul scop de a castiga timp si de a-si regrupa fortele trebuie sa stie ca avem un plan B detaliat. Nu voi vorbi acum despre el, pentru ca eu cred ca planul nostru pasnic va reusi”, a adaugat Porosenko.

 

Un lider rebel a apreciat anterior ca eforturile lui Petro Porosenko sunt „nesemnificative”, atat timp cat nu includ retragerea totala a trupelor ucrainene din estul tarii si o recunoastere a independentei rebelilor separatisti prorusi.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos