Romanii il dau castigator pe premierul Victor Ponta in ambele tururi de scrutin la alegerile prezidentiale, potrivit unui sondaj INSCOP.

Astfel, la intrebarea privind intentia de a se prezenta la vot, 55,7% dintre respondenti declara ca vor veni la urne in mod sigur, in crestere fata de cercetarea din luna iulie, cand 48,6% afirmau acest lucru.

De asemenea, 14,7% dintre romani sustin ca probabil vor vota (17,3% — in iulie). Ponderea celor care spun ca probabil nu se vor prezenta la vot a scazut de la 7,9% in iulie la 3,8% in septembrie. 6,3% dintre cei chestionati declara ca sigur nu se vor prezenta la vot (6,4% declarau acest lucru in iulie), in timp ce 16% nu s-au hotarat (15,9% in iulie), iar 3,6% nu stiu/nu raspund (3,8% in iulie).

„Datele privind intentia de vot sunt primele care se apropie de conditiile reale ale competitiei prezidentiale cu majoritatea candidatilor anuntati efectiv si prin raportare la electoratul care isi manifesta o intentie clara de a vota. Prin urmare, comparatia acestor date cu rezultatele sondajelor INSCOP anterioare este mai putin relevanta avand in vedere ca in iulie, de exemplu, masuram o lista de candidati mult diferita si ne aflam intr-o perioada mai indepartata de momentul alegerilor, deci prea putin influentata de atmosfera electorala”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP.

Raportat la cei care isi declara intentia certa de a vota, Victor Ponta (Alianta PSD-UNPR-PC) conduce in clasamentul candidatilor la Presedintie cu 41,1% dintre voturi. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL) — cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) — cu 8,1%, Calin Popescu-Tariceanu (PRL) — cu 6,7%, Monica Macovei — independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) — cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) — cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) — cu 3%, Ioan Ghise — independent (2,1%) si Szilagyi Zolt (0,5%).

PONTA este CASTIGATOR in turul doi la PREZIDENTIALE 2014!1

In ceea ce priveste optiunile de vot pentru turul doi al prezidentialelor, 19% au declarat ca vor vota cu Victor Ponta, in timp ce 15% il prefera pe Klaus Iohannis. 32,5% dintre cei care nu au o optiune in primul tur spun ca nu vor vota, iar 33,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Sondajul releva ca Victor Ponta ar castiga toate finalele din turul al doilea al prezidentialelor: Victor Ponta (54%) vs. Klaus Iohannis (46%), Victor Ponta (54,7%) vs. Calin Popescu-Tariceanu (45,3%), Victor Ponta (66,1%) vs. Elena Udrea (33,9%) si Victor Ponta (66,8%) vs. Monica Macovei (33,2%).

PONTA este CASTIGATOR in turul doi la PREZIDENTIALE 2014!2

Barometrul „INSCOP — Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevarul” in perioada 30 august — 4 septembrie. Volumul esantionului a fost de 1.058 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.