Acasă Sanatate Poftele alimentare nu sunt dusmanii nostri! Ce vrea sa ne transmita stomacul?

Poftele alimentare nu sunt dusmanii nostri! Ce vrea sa ne transmita stomacul?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miturile despre dieta ne-au invatat ca poftele noastre sunt dusmanii nostri. Ni se spune sa ignoram strigatele jalnice ale trupurilor noastre rele atunci cand incearca sa ne pacaleasca sa le hranim! De fapt, poftele alimentare sunt un domeniu destul de remarcabil. Cand apar, este pentru ca organismul stie ca ne lipseste ceva, iar intestinul trimite un semnal pana la creier. Dintr-o data apare o imagine a unei inghetate de vanilie servita alaturi de sirop cald de ciocolata – si nu reusim sa nu ne mai gandim la asta.  In cea mai mare parte, chestia pe care ne-o dorim ne va ajuta cu ceea ce nu este in regula. Cu toate acestea, vocabularul stomacului nostru poate fi destul de limitat, iar intelegerea poftelor noastre ne poate ajuta sa ne hranim mai bine.

Foamea

Pofta fundamentala este pentru hrana. Foamea va aparea, totusi, ca o capcana pentru un organism aflat sub stres. S-ar putea sa ne fie sete, sa ne simtim obositi, nerabdatori, plictisiti sau singuri. Organismului stie ca ceva nu este in regula, dar singurul semnal pe il vom lua in seama este foamea. Simtim foamea chiar acolo unde simtim anxietatea. Intr-un mod foarte real, foamea este anxietate – exista o asociere primara intre mancare si senzatia de siguranta pe care stramosii nostri o stiau foarte bine. Nu e de mirare ca multi dintre noi mananca pentru a lupta cu stresul – pentru ca functioneaza!

Mancand constant atunci cand nu ne este foame, cu toate acestea, poate crea alte probleme pentru organism. Pe de alta parte, daca nu mancam atunci cand de fapt suntem infometati, putem sa supunem intregul sistem unei stari de confuzie si sa ne invatam corpul ca nu-i sunt ascultate semnalele.

Asa ca, atunci cand apare foamea, pune-ti mainile pe stomac. Este locul unde simti semnalul, sau in spatele ochilor obositi, sau aproape de inima ta anxioasa? Se schimba semnalul daca bei un pic de apa, daca tragi un pui de somn sau daca faci o plimbare? Daca nu, iti este foame: mananca. Acum, eterna intrebare: ce sa mananci?

Pofta de zahar

S-ar putea sa simti pur si simplu ca iti este foame: zaharul ofera calorii usor accesibile si creste rapid nivelul scazut al zaharului din sange – desi adesea mult prea rapid, ducand la o scadere brusca nu la mult timp dupa consum. Cromul este un mineral gasit in boabe intregi, oua, morcovi si cartofi dulci, care pot ajuta la stabilizarea glicemiei fluctuante. Fibrele, grasimele sanatoase si proteinele precum fructele cu coaja lemnoasa si ouale pot mentine o eliberare constanta de zahar in sange, evitand scaderea sau cresterea brusca a acestora.

De asemenea, intestinul poate fi suprasolicitat de bacterii obsedate de zahar. Infectiile fungice si constipatia sunt cateva indicii suplimentare ca se intampla asta. Dependenta de zahar este o problema reala si este fizica (si iti poate afecta spiritualitatea). Putem ajuta in acest caz prin consumul de alimente probiotice fermentate, cum ar fi iaurtul, kombucha, varza, precum si o multime de fructe si de legume proaspete.