Acasă Stirile zilei Bani Poate fi lovita si Romania de criza bancara din Bulgaria?

Poate fi lovita si Romania de criza bancara din Bulgaria?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Criza bancara din Bulgaria a provocat reactii limitate in statele emergente europene, precum Romania, Serbia, Ungaria si Croatia, analistii estimand ca este putin probabila o extindere a crizei.

Desi pietele trateaza situatia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, sectorul financiar bulgar se confrunta cu o problema comuna in regiune: cresterea ratei creditelor neperformante (NPL). Bancile din Croatia, Romania si Ungaria, precum si cele din Bulgaria, sunt afectate de cresterea nivelului imprumuturilor neachitate, in urma boom-ului creditarii anterior crizei financiare din 2008-2009. Problemele au sporit din cauza inaspririi conditiilor de creditare in urma crizei iar bancile mama din Europa Occidentala nu au mai dorit sa rostogoleasca liniile de creditare ale subsidiarelor sale din Europa de Est.

in Bulgaria, rata creditelor neperformante era de 16,6% din totalul imprumuturilor, conform celor mai recente date ale Bancii Mondiale, comparativ cu 21,6% in Romania, 15,4% in Croatia si doar 5% in Slovacia si Polonia.

CITESTE MAI MULT PE: biztop.ro

    

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos