Acasă Stirile zilei PLANURILE INTUNECATE ale lui HITLER! Detalii despre HALA POPORULUI care urma sa...

PLANURILE INTUNECATE ale lui HITLER! Detalii despre HALA POPORULUI care urma sa gazduiasca 180.000 de oameni! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O expozitie din Berlin prezinta planurile intunecate pe care le avea Adolf Hitler pentru construirea „supercapitalei” celui de-al Treilea Reich, pe care intentiona sa o numeasca Germania.

Asamblata intr-un buncar nazist urias, expozitia intitulata „Mitul Germaniei: Viziune si Crima” prezinta si Hala Poporului (Volkshalle), cladire care trebuia sa fie de doua ori mai mare decat Bazilica Sfantului Petru din Roma si sa aiba o capacitate de 180.000 de persoane, scrie Daily Mail.

O harta care face parte dintre obiectele expuse arata planuri pentru un bulevard de aproximativ opt kilometri conceput pentru a fi flancat de cladiri in forma de turnuri, simbol pentru prestigiul nazismului. Expozitia, organizata de asociatia Berlin Underground, are loc intr-un buncar imens construit de nazisti in districul Wedding, care a devenit o adevarata atractie turistica.

Planurile lui Hitler contineau un nou oras care urma sa fie cel mai mare din lume, avand cladiri, bulevarde si statui marete care aveau sa dureze o mie de ani.

Expozitia de la Berlin dezvaluie si ca arhitectul Albert Speer avea ordine sa foloseasca muncitori evrei, in conditiile in care scapase de pedeapsa cu moartea la procesele din Nuremberg dupa ce a sustinut ca nu stia nimic despre exterminarea evreilor. Astfel, Speer a ordonat evacuari din zonele de demolare astfel incat constructiile sa poata fi terminate odata ce nemtii aveau sa castige razboiul.

„Aici nu e vorba despre Germania ca un hobby al unui dictator, ci despre intentiile unui astfel de proiect, despre ideologia din spatele lui si despre cei care au avut de suferit din cauza lui”, a spus curatorul expozitiei, Gernot Schaulinski.

Pentru a face fata cerintelor privind materialele de constructie pentru Germania, Hitler, Speer si comandatul SS Heinrich Himmler s-au inteles sa foloseasca prizonierii din tabare ca forta de munca.

Hala Poporului fusese inspirata din Panteonul lui Hadrian, pe care Hitler il vizitase in 1938, a povestit arhitectul Albert Speer. Dar interesul si admiratia liderului nazist pentru Panteon erau cunoscute dinaintea acestei vizite, pentru ca schita sa pentru cladire data din 1925.

Potrivit unui alt arhitect german, Hermann Giesler, hala lui Speer urma sa fie cea mai importanta si impresionanta cladire din capitala in termeni de dimensiune si simbolism. Din punct de vedere vizual, era conceputa ca centrul arhitectural al Berlinului. Urma sa fie atat de mare incat ar fi depasit orice alta structura din Berlin, inclusiv cele de pe axa nord-sud. Domul ar fi avut un diametru de 250 de metri si o inaltime totala de 290 de metri.

Sursa: mediafax.ro