Acasă Stirile zilei Stiinta CUTREMURELE ar putea fi PREZISE cu ajutorul APELOR SUBTERANE!

CUTREMURELE ar putea fi PREZISE cu ajutorul APELOR SUBTERANE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Apele subterane ar putea ajuta la prezicerea exacta a cutremurelor, asta din cauza presiunii crescute careia sunt supuse rocile, care creste concentratia anumitor indicatori chimici din apa.

Oamenii de stiinta care incearca sa descopere o metoda de prezicere a cutremurelor au gasit cea mai promitatoare pista de pana acum, dupa ce au identificat modificari ale compozitiei chimice a apelor subterane cu pana la sase luni inaintea producerii unui seism, potrivit theguardian.com.

Miscarile telurice masive pot ucide sute de mii de oameni, cum s-a intamplat in Haiti in 2010, iar seismele sunt in prezent singurele dezastre naturale care nu pot fi prezise. Unii experti cred ca prezicerea precisa a momentului, locului si magnitudinii unui cutremur ar putea ramane un vis imposibil de atins. Anterior, cercetatorii au examinat emisiile de radon, un gaz radioactiv, cartografierea termica si chiar comportamentul bizar al animalelor inaintea unui seism, dar fara succes.

Dar acum, geologii care analizeaza saptamanal din punct de vedere chimic apele subterane in nordul Islandei, un proiect demarat in urma cu cinci ani, au descoperit schimbari majore in intervalul a patru pana la sase luni inaintea a doua cutremure care au avut loc in 2012 si 2013. Cutremurele au fost semnificative, avand magnitudinea de peste 5, si s-au produs la 75 de kilometri de locul de unde se prelevau esantioanele de apa subterana.

„Nu inseamna ca putem deja prezice cutremurele, dar am demonstrat, cel putin, ca ceva se intampla inaintea unui seism”, a declarat profesorul Alasdair Skelton, de la Universitatea din Stockholm, Suedia, cercetatorul sef al carui studiu a fost publicat in Nature Geoscience.

„(Descoperirea, n.r) este foarte foarte interesanta, pentru ca arata existenta unui proces caruia ii sunt supuse rocile inaintea cutremurului. Subliniem faptul ca studierea din punct de vedere chimic a compozitiei apelor subterane este o tinta viitoare pentru alte studii referitoare la prezicerea seismelor”, a spus Alasdair Skelton.

Faptul ca schimbarile chimice au fost descoperite inainte de producerea a doua cutremure diferite semnificative este foarte important, pentru ca arata ca nu este vorba despre o simpla coincidenta, potrivit cercetatorului suedez, care sustine ca probabilitatea unei coincidente este 100.000 la unu. Dovada anterioara referitoare la schimbarile de ordin chimic din apele subterane a fost observata la apa de izvor imbuteliata inainte si dupa cutremurul din Kobe, Japonia, din 1995, care a cauzat moartea a 6.400 de oameni. Analizarea apei din Kobe a aratat si atunci modificari de ordin chimic, dar cercetatorii au avut prea putine date pentru a stabili o legatura cu cutremurul, convingatoare din punct de vedere statistic. Schimbarile chimice apar, potrivit cercetatorilor, pe masura ce tensiunea din interiorul rocilor creste, inaintea seismelor, si da nastere unor mici crapaturi care conecteaza intre ele mai multe straturi acvifere, permitand apelor sa se amestece.

Pasul urmator este intelegerea mai buna a procesului prin care aceste modificari au loc si apoi verificarea posibilitatii ca aceste procese sa aiba loc si in alte zone ale globului. Rocile din Islanda sunt de un singur tip, bazalt, si este posibil ca, in zonele unde exista mai multe tipuri de roca, schimbarile chimice sa fie mai evidente.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos