Acasă Sanatate Planta uitata din gradina care iti ia durerea cu mana

Planta uitata din gradina care iti ia durerea cu mana

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anticii au descoperit ca stirul este mai hranitor decat porumbul, graul sau alte cereale, iar cercetarile moderne au relevat aceste calitați ale plantei.

Stirul comun (Amaranthus retroflexus) cuprinde numeroase specii, unele fiind consumate in urma cu cca. 7.000 ani.

Este o planta bogata in vitamine, in special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Frunzele conțin cu 25% mai multe proteine si mult mai mult lisina decat orice produs obținut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia.

De asemenea, conține cantitați importante de provitamina A (beta-caroten), stirul fiind bogat in acizi grasi polinesaturați (PUFA), in special acid linoleic.

Stirul este folosit in medicina tradiționala ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree). Ceaiul se foloseste pentru gargara in cazul durerilor de gat sau a aftelor si pentru spalaturi externe in cazul exemelor.

Prin conținutul de squalen, consumul de stir inhiba dezvoltarea vascularizarii tumorilor. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca aceasta substanța are un rol important in reducerea extinderii metastazelor si in stagnarea dezvoltarii tumorilor maligne la sani, plamani, prostata si creier.

In prezent, cercetatorii considera ca squalenul este cel mai bun stimulator imunitar. In plus, acesta aflat in uleiul din semințe de stir are proprietați cicatrizante, ameliorand si tratand afecțiuni dermatologice, precum psoriazis si pitiriazis.

De asemenea, squalenul poate ține sub control alergiile, diabetul, inflamațiile, avand si o contribuție importanta la imbunatațirea memoriei si a funcționarii creierului in general.

Tratamentul cu stir este foarte util pentru eliminarea toxinelor ajunse in corpul uman din atmosfera sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraților si nitriților prezenți in mai toate produsele alimentare.

Cercetari recente au aratat ca uleiul de stir este de circa 8-10% ori mai bogat in squalen decat uleiul din ficat de rechin din care se poate extrage doar 1-1,5% squalen.

Tratamentul cu pulbere din spic de stir este foarte eficient in tratarea carențelor de vitamine si minerale, fiind un excelent energizant.

Tratamentele cu stir sunt contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza dar si persoanelor care sufera de obstrucții intestinale sau biliare.