Acasă Stirile zilei Stiinta Planta interzisa care poate inversa procesul de imbatranire si ajuta in procesul...

Planta interzisa care poate inversa procesul de imbatranire si ajuta in procesul de memorare!

epa02310452 A worker tends to cannabis plants at a growing facility for the Tikun Olam company near the northern Israeli town of Safed on 31 August 2010. In conjunction with Israel's Health Ministry, the company currently distributes cannabis or Marijuana for medicinal purposes to over 1,800 people to help relieve pain caused by various health conditions. EPA/ABIR SULTAN ISRAEL OUT
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O substanta din frunzele de canabis ar putea ”inversa procesul de imbatranire”, dupa ce s-a descoperit ca tetrahidrocanabinolul (THC) imbunatateste memoria si procesul de invatare in cazul soarecilor de laborator, informeaza The Independent.

Aceasta substanta din canabis, care ii face pe oamenii sa se simta ”drogati”, pare sa imbunatateasca functia de memorare, potrivit unui studiu realizat pe soareci de laborator, dar care va fi efectuat (studiul – n.r.) si pe oameni, pe parcursul acestui an.

Cercetatorii au administrat o doza redusa de THC unor soareci de varste diferite ca parte a unui studiu ce investiga sistemele creierului implicate in procesul de imbatranire.

Acestia au testat memoria rozatoarelor si au descoperit ca soarecii mai batrani care au primit THC, aveau o putere de retinere similara soarecilor tineri carora nu li se administrase nicio substanta, scrie Mediafax.

Andras Bilkei-Gorzo, cel care a condus studiul publicat in jurnalul ”Medicina Naturii”, a spus ca acum face pregatirile pentru un studiu realizat pe oameni, la scara mica, si incearca sa gaseasca 100 de oameni cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, pentru a descoperi efecte similare in cazul acestora.

“THC a reconstituit abilitatea cognitiva a soarecilor batrani la nivelul celor tineri”, a declarat specialistul Gorzo pentru The Independent.

Totusi, cand a fost administrata doza soarecilor tineri, acestia nu au raspuns bine la test: ”Daca faci acelasi tratament soarecilor tineri, suprasoliciti intregul sistem”, a spus Bilkei.

Doctorul Bilkei-Gorzo si echipa sa de la Universitaea din Bonn, Germania, au testat efectele THC-ului pe soareci de 2 luni, 12 luni sau 18 luni.

in cadrul unuia dintre cele trei teste cognitive, specialiastii le-au dat ocazia soarecilor sa interactioneze cu un obiect sau un soarece, ceea ce ei gasesc, in mod normal, ”mult mai interesant”, alegand, in proportie de 70%, sa petreaca timpul cu cealalta rozatoare.

Apoi, 24 de ore mai tarziu, specialistii puneau soarecele inapoi in acelasi loc, oferindu-i alte doua alegeri: sa petreaca timp cu soarecele cu care a stat in ziua precedenta sau cu un soarece pe care nu l-a vazut niciodata.

“isi aminteste animalul ca a vazut cealalta rozatoare ieri si isi va petrece mai mult timp cu cea noua? Daca nu isi amintesc, de obicei petrec jumatate din timp cu un soarece, iar cealalta jumatate cu al doilea saorece”, spune Gorzo.

“Exact asta am vazut noi la soareci – la doar o zi dupa cunostinta, ei nu isi puteau da seama care e soarecele pe care il cunosc si care e cel pe care nu l-au vazut niciodata. Cei tineri nu au intampinat dificultati – ei au petrecut mai mult timp cu soarecele abia cunoscut”.

Totusi, atunci cand le-a fost administrat THC, soarecii batrani si-au imbunatatit memoria si au putut trece testul a doua oara cand au fost supusi la el.

Desi ar fi fantastic ca studiile clinice care vor fi efectuate asupra oamenilor sa aiba aceleasi rezultate, doctorul Gorzo nu recomanda consumul de canabis.

“Daca toate lumea care are peste 60 de ani se apuca de fumat marijuana, nu va iesi ceva pozitiv din asta”, a spus specialistul razand. ”Este cu adevarat un pericol pentru ca noi stim ca totul depinde de doza si de varsta la care te apuci de fumat”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos