PF Daniel aniverseaza sapte ani de cand este Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), perioada marcata cel mai mult de controversele privind construirea Catedralei Neamului.

Cu prilejul aniversarii, Intaistatatorul BOR va oficia de la ora 9.00, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi, Sfanta Liturghie, in Catedrala patriarhala. Dupa Sfanta Liturghie, de la ora 11.30, va fi oficiata slujba de Te Deum, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane, poporului roman si Preafericirii Sale in cei sapte ani de slujire patriarhala. Ulterior, va avea loc un scurt moment aniversar, in timpul caruia vor fi prezentate mesaje de felicitare din partea autoritatilor de stat centrale si locale, precum si ale altor institutii publice, precizeaza Patriarhia Romana.

La evenimente vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod si membri mireni ai Adunarii Nationale Bisericesti, reprezentanti ai autoritatilor, personalitati ale vietii publice romanesti, membrii Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, clerici si mireni.

In cei sapte ani de patriarhat (2007-2014), obiectivele prioritare ale lui PF Daniel au vizat dezvoltarea relatiilor cu romanii din diaspora, astfel ca pentru prima data dupa 1990 au fost infiintate episcopii in Spania, Italia, Europa de Nord, Australia si Noua Zeelanda, precum si o parohie la Tokio, pentru romanii din Orientul indepartat. In plus, a fost deschisa Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene de la Bruxelles si Strasbourg.

Tot in mandatul lui PF Daniel a fost modificat statutul pentru organizarea BOR – Constitutia Bisericii -, demers prin care s-a extins si dinamizat activitatea Bisericii de la parohie pana la Patriarhie.

In planul relatiilor interortodoxe, mandatul lui PF Daniel a fost marcat de incetarea temporara a relatiilor cu Patriarhia Ierusalimului, din cauza unor neintelegeri privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon. Relatiile au fost reluate in februarie 2014, dupa ce Patriarhul BOR nu a fost pomenit timp de aproape trei ani in slujbele de la Ierusalim.

Pe de alta parte, potrivit Patriarhiei Romane, BOR si-a castigat, intre bisericile ortodoxe, statutul de „buna organizare si dinamism”.

Din punct de vedere educational, Patriarhia Romana a derulat, in ultimii sapte ani, doua proiecte cu fonduri europene: „Alege Scoala”, de care au beneficiat 35.000 de elevi aflati in risc de abandon scolar, si „Hristos impartasit copiilor”.
In plan social filantropic, chiar in plina criza economica prelungita, numarul institutiilor si al serviciilor sociale nu s-a diminuat, ci a avut o sensibila crestere, in prezent fiind 800 de institutii si servicii sociale pentru peste un milion de beneficiari din toate categoriile defavorizate.

La capitolul cultural si editorial, tot in mandatul lui PF Daniel au fost publicate Istoria monahismului ortodox romanesc, Dictionarul Teologilor, Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti, Dictionarul de muzica ortodoxa romaneasca, Istoria muzicii ortodoxe la romani, toate proiectele fiind initiate de actualul patriarh.

In cei sapte ani la sefia BOR, PF Daniel nu a fost scutit de controverse. Cea mai vizibila dintre acestea a fost legata de construirea Catedralei Neamului din Bucuresti si, in particular, de apelurile pentru donatii in acest scop, adresate atat credinciosilor, cat si unor institutii publice. Catedrala Neamului, care va fi cel mai mare lacas de cult din Romania, ar urma sa fie finalizata, la faza rosu gri, in 2016.

PF Daniel, cel de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academica si a celor 22 de arhierie, Patriarhul romanilor ortodocsi a detinut numeroase functii si a fost onorat cu multe distinctii si titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara si strainatate. De asemenea, Preafericitul Parinte Daniel este cetatean de onoare al mai multor orase din tara.

PF Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane din 30 septembrie 2007, cand a fost intronizat dupa decesul PF Teoctist.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.