Peste 22.000 de surdomuti cer sprijin autoritatilor pentru sustinerea unui proiect, pilotat deja in scolile speciale din opt judete, pentru ca apelurile lor, sa poata fii intelese in dispeceratele 112, a declarat presedintele unei asociatii de profil.
„Doua proiecte premiate la Gala Societatii Civile, apreciate chiar de premierul Victor Ponta printr-o scrisoare de felicitare, pot muri astazi, impactul fiind unul negativ asupra a 22.000 de surdomuti. Impreuna cu profesionisti din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, am gasit solutii tehnice pentru ca apelurile surdomutilor sa poata ajunge si sa fie intelese in Dispeceratele 112. Numarul beneficiarilor a crescut, dar bugetul este prea mic pentru plata sustinerii la nivel national a acestui proiect. Legislatia exista, dar nu este creata forma legala de plata a interpretilor autorizati. Mai mult, un surdomut, din ajutorul acordat de stat, de 234 de lei, nu-si poate cumpara un telefon prin care sa poata face si apeluri video in caz de urgenta si nici nu poate suporta costul unui abonament”, a spus, luni, presedintele Asociatiei 1 Iunie 2001„, Ionica Tarau.
Potrivit acesteia, apelul persoanelor cu deficiente de auz si vorbire ramane un semnal de alarma pentru cei care pot face ca serviciul 112 sa poata functiona si pentru cei fara glas. Majoritatea celor peste 22.000 de oameni in aceasta situatie sunt elevi care invata in scoli speciale.