Acasă Stirile zilei Peste 11.600 de plicuri cu etnobotanice, ridicate de la magazine din Braşov.

Peste 11.600 de plicuri cu etnobotanice, ridicate de la magazine din Braşov.

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cinci persoane au fost reţinute pentru comercializarea de substanţe etnobotanice în magazine din Braşov, unde miercuri seară au fost făcute cinci percheziţii, fiind ridicate în total peste 11.600 de pliculeţe cuetnobotanice şi circa 30.000 de euro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DIICOT Braşov, procurorul Cătălin Borcoman, miercuri seară au fost făcute percheziţii la două magazine de pe strada Lungă, precum şi la locuinţele a cinci dintre suspecţi şi la locuinţa din Bacău a furnizorului de produse etnobotanice.

Descinderile au avut loc în condiţiile în care situaţia a fost semnalată în presa locală din luna februarie, existând şi sesizări ale părinţilor unei minore care a cumpărat produse etnobotanice de la sex-shop şi a fost apoi internată cu tulburări psihice, având nevoie de 16-18 zile de îngrijiri medicale.

„Magazinele erau aparent închise, dar produsele se vindeau la un gemuleţ amplasat stradal. Cazurile au fost monitorizate încă de la sfârşitul lunii februarie, în urma unor sesizări din mass-media, dar şi din partea părinţilor minorei care a ajuns la spital după ce a consumat produsele comercializate de la sex-shop. În această perioadă au fost audiaţi foarte mulţi martori şi cumpărători de la care s-au ridicat produse pentru expertiză”, a spus Borcoman.

În 2 aprilie, pe baza informaţiilor primite, poliţiştii au oprit în trafic un bărbat din Bacău care era furnizorul de produse etnobotanice al celor două magazine de pe strada Lungă. La percheziţia autoturismului băcăuanului au fost găsite peste 500 de plicuri cu etnobotanice în valoare de aproximativ 25.000 de lei, potrivit sursei citate.

„Ieri (miercuri – n.r.) s-au efectuat percheziţii la cele două magazine, cinci percheziţii domiciliare în municipiul Braşov la domiciliile suspecţilor şi o percheziţie la Bacău, la domiciliul furnizorului. În urma percheziţiilor, de la sex-shop s-au ridicat aproximativ 2.000 de plicuri de etnobotanice şi încasările din ziua respectivă, de 8.600 de lei, iar de la cel de-al doilea magazin s-au ridicat circa 100 de plicuri”, a spus purtătorul de cuvânt al DIICOT Braşov.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre suspecţii braşoveni s-au găsit 9.000 de plicuri cu produse etnobotanice. În total, în urma percheziţiilor au fost ridicate peste 11.600 de plicuri cu etnobotanice şi sumele de 20.000 de euro şi 40.000 de lei.

„Au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, cinci suspecţi, trei de la sex-shop şi doi de la magazinul de cosmetice, urmând ca în cursul zilei de joi să fie propuşi pentru arestare preventivă pentru 29 de zile. Cei de la magazinul de cosmetice vor fi duşi la Tribunalul Braşov, iar cei de la sex-shop, deoarece a fost vorba despre o victimă minoră, vor fi prezentaţi Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov”, a mai spus sursa citată.

Cazul a ajuns la procurorii DIICOT, după ce, în luna februarie, jurnaliştii braşoveni şi Poliţia Braşov au primit un filmuleţ în care apar, în decurs de aproape 15 minute, pe rând, circa 20 de tineri care cumpără plicuri cu etnobotanice de la geamul unui sex-shop de pe Strada Lungă din municipiu.