Acasă Sanatate Pericolul nevazut din perne! Iata cum te poti imbolnavi in timp ce...

Pericolul nevazut din perne! Iata cum te poti imbolnavi in timp ce dormi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu timpul pe perne se formeaza o ciuperca microscopica ai carei spori pot provoca o boala de plamani extrem de grava, aspergiloza pulmonara cronica. Acestia patrund in organism prin inhalare si la inceput provoaca simptome similare unei raceli banale.

Fungii din genul Aspergillus, ai carui spori se regasesc oriunde in jurul nostru, circula prin aer si pot fi inhalati cu usurinta. Acestia de dezvolta in sistemele de ventilatie, in instalatiile de aclimatizare sau in materialele de izolare.

Ciuperca provine din mucegaiuri si se formeaza in mediile calduroase si umede. Astfel, poate sa se formeze in bai si bucatarii. Daca nu este tratata la timp, boala provocata de mucegaiul Aspergillus poate agrava si deveni letala, scrie csid.

Un studiu din 2015 al Universitatii din Manchester a aratat ca Aspergillus se formeaza pe majoritatea pernelor –  cel mai probabil se hranesc cu excrementele acarienilor.

Poate aparea si in bai si bucatarii (desi nu este cauza petelor negre de mucegai vizibile in anumite zone ale incaperii). Ciuperca poate, de asemenea, sa-si gaseasca o gazda urechile omului sau draperiile din locuinta lui, potrivit studiului cercetatorilor de la Universitatea Manchester.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reactii alergice, iar printre simptome se numara respiratia suieratoare si tusea. Persoanele care sufera de astm sunt in special expuse la aceasta afectiume, una din 40 de persoane sunt prezinta simptome grave. in mod normal, sistemul imunitar al majoritatii oamenilor pot distruge sporii inhalati. Persoanele care sufera de exemplu de astm sau au avut o operatie la nivelul plamânilor sunt mult mai vulnerabile.

Statisticile arata ca anual, in jur de 700 de oameni sunt afectati de Aspergillus, desi unii experti sunt de parere ca numarul celor afectati  este de zece ori mai mare. Problema este ca sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infectiile cu aceasta ciuperca.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos